Zadrugari nezakonito dodijelili stanove

Ljekarka Marina Đaletić dobila Stambenu zadrugu na sudu, pa ponovo odbijena na konkursu
13219 pregleda 3 komentar(a)
Jedna od zgrada zaposlenih u zdravstvu u Podgorici, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Jedna od zgrada zaposlenih u zdravstvu u Podgorici, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Stambena zadruga Zdravstvo nezakonito je dodjeljivala stanove zdravstvenim radnicima po konkursu od prije dvije godine, kada ljekarki Kliničkog centra Marini Đaletić nije omogućeno da kupi nekretninu pod povoljnim uslovima.

Iako je proces pravosnažno okončan, a sud naložio ponovno bodovanje ljekarke na konkursu, Stambena zadruga je opet donijela istu odluku, pa Đaletićevu čeka novo suđenje.

Đaletićeva se kao zaposlena u Kliničkom centru javila na konkurs za raspodjelu stanova članovima zadruge iz marta 2017. godine i podnijela svu potrebnu dokumentaciju. Tvrdi da joj je rang-listom iz maja iste godine utvrđeno nula bodova po kriterijumu “Postojeća stambena situacija” jer je “sporna adresa stanovanja” zbog čega se našla ispod crte za raspodjelu jednosobnih stanova.

Đaletićeva je ukazala da zadrugaru koji nema stan, porodičnu stambenu zgradu u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini po pravilniku pripada 40 bodova, dok onima koji stanuju kod roditelja duplo manje. Kazala je da je iz katastra dostavila dokumentaciju da ona, njen suprug i tek rođena kćerka nemaju nekretnine, kao i da je dostavila dokaz o podstanarskom odnosu i uvjerenja o prebivalištu za sve članove svog domaćinstva. Iz Stambene zadruge, međutim, odgovorili su da Đaletićeva i njen suprug imaju prijavljeno prebivalište na različitim adresama i da u izjavi stanodavca nije navedeno od kada su podstanari - na trećoj adresi.

Đaletićeva i njen suprug tvrde da su svu dokumentaciju traženu konkursom uredno predali i da nigdje nije precizirano da je potrebna adresa stanovanja i dužina podstanarskog staža. Kazali su da su imali dilemu i pitali nadležne u zadruzi da li im može predstavljati problem što prebivalište nije na istoj adresi gdje su podstanari, ali da im je rečeno da je dokumentacija uredna i da su predali sve što se traži konkursom.

U konkursu, u koji su “Vijesti” imale uvid piše da se uz zahtjev za kupovinu stana, između ostalog, dostavlja uvjerenje o prebivalištu za članove porodičnog domaćinstva i dokaz o podstanarskom stažu po osnovu ugovora ili sudski ovjerena izjava stanodavca.

Prema saznanjima "Vijesti", više nezadovoljnih zdravstvenih radnika tužilo je Stambenu zadrugu zbog navodnih nepravilnosti prilikom dodjele stanova i dobilo spor pred sudovima

Osnovni sud je u julu 2018. godine donio presudu u korist Đaletićeve. Tom presudom poništena je odluka Stambene zadruge Zdravstvo i naloženo im je da ponovo boduje zadrugare i raspodijeli stanove. Viši sud potvrdio je ovu presudu, a Stambena zadruga uložila je i reviziju Vrhovnom sudu, koja je odbijena. Međutim, Stambena zadruga je ljekarki ponovo dodijelila nula bodova po kriterijumu “Postojeća stambena situacija” jer se njena i adresa supruga ne poklapaju i nema dokaza o dužini podstanarskog staža.

Punomoćnik ljekarke, advokat Pavle Radonjić, “Vijestima” je kazao da su nakon dobijanja svih postupaka sačekali potrebno vrijeme za dobrovoljno izvršenje, ali reakcije Stambene zadruge nije bilo.

Advokat je kazao da je izvršni postupak u ovom slučaju malo drugačiji nego u ostalim predmetima jer se Stambena zadruga ne može direktno prinuditi da donese novu odluku, po pravosnažnoj presudi, već se u izvršnom postupku koji ide preko suda tuženi novčano kažnjava.

Rekao je da je Stambena zadruga, nakon prijetnje o pokretanju izvršenja, donijela novu odluku, ali su ljekarku ponovo bodovali na isti način.

Radonjić je naglasio da se više ne može ići na izvršenje, jer je Stambena zadruga postupila po nalogu suda i donijela novu odluku, istu kao i raniju, već se protiv te odluke mora podnijeti nova tužba:

“Drugi postupak nije počeo, još čekamo poziv za suđenje. Jednostavno ne postoji drugi način i to dobro zna Stambena zadruga i koristi slabosti sistema.

Da bi sud u potpunosti odlučio o našoj tužbi, dakle ne samo opet poništio nezakonitu odluku nego bukvalno sam sproveo postupak i dodijelio stan tužiocu, potrebno je da se takav postupak oko iste odluke, nađe po treći put pred sudom”.

Advokat je zaključio i da ljekarki ostaje nakon što na kraju dobije nekretninu da tuži Stamebu zadrugu za sve mjesečne zakupnine koje je plaćala od kada joj je nezakonito uskraćeno pravo da dobije stan.

Bonus video: