Euromost snimao dronom i zvao inspektora: Novi ekološki incident na Limu

"Lim je trenutno u takvom stanju, da zbog malog vodostaja i velikog broja kanalazicionih cijevi, koje se nalaze najviše u gradskom dijelu,može dovesti do epidemije zaraze, što je razlog da smo o svemu obavijestili i lično predsjednika opštine Bijelo Polje, Petra Smolovića kao i sve opštinske službe"
9034 pregleda 0 komentar(a)
Ispuštanje bijele tečnosti u Lim, Foto: Facebook
Ispuštanje bijele tečnosti u Lim, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.10.2019. 16:08h

Nevladina organizacija (NVO) Euromost iz Bijelog Polja saopštila je da je na Limu danas otkriven novi ekološki indident - pojavljivanje ogromne crne mrlje.

Kako tvrde, ogromna crna mrlja nalazi se u Industrijskoj zoni.

Lim crna mrlja
Iz Euromosta tvrde da je otkriven novi ekološki indident(Foto: Euromost)

Ta NVO saopštila je ranije da je zabilježila novo ispuštanje bijele tečnosti u rijeku Lim.

"I pored masovnog trovanja ribe, prijavljivanja više puta, aktivisti nevladine organizacije Euromost, su danas sa dronom uživo preko fejsbuk stranice na isto mjesto i istu cijev, ponovo snimili ispuštanje bijele tečnosti u Lim. Danas smo počeli, da sve snimke ubuduće snimamo uživo i u toku snimanja da pozivamo sve inspekcije. Kroz današnju akciju smo pozvali kroz snimanje inspektora za vode Dragana Šekularca, kojem smo prijavili slučaj, pa na ovom linku i snimku možete čuti, šta je isti odgovorio i šta su preduzeli", kazali su iz Euromosta.

Oni su naveli da Šekularcu, prije snimanja naveli da je snimanje javno preko fejsbuk stranice NVO Sjever CG.

"Cijeli slučaj smo i danas prijavili i komunalnoj policiji opštine Bijelo Polje, obavijestili Sportsko ribolovno društvo "Sinjavac", koji su dalje postupili prema drugim inspekcijama i u sklopu svojih nadležnosti preuzeli dalje korake. Danas smo dogovorili ovu akciju, na osnovu prijava ribolovaca od 19.10.2019. godine, kada su nas u ranim jutarnjim časovima obavijestili da se na Limu, pojavila bjela pjena u mjestu Kumanica, gdje su nam proslijedili i fotografije, na kojim se vidi bijela pjena, zbog čega je NVO Euromost, pojačala kontrolu Lima, sa svojim aktivistima, na mjestima gdje smo sumnjali, da se sa iste cijevi, isto dešava, puštanje bijele nepoznate tečnosti", rekli su iz Euromosta.

Fotografija sa Lima od 19.10.2019, mjesto Kumanica
Fotografija sa Lima od 19.10.2019, mjesto Kumanica(Foto: Euromost)

Kazali su da žele opet svima poručiti da neće odustati od zaštite Lima i da će kao što su i obećali, štititi Lim i sa kopna i iz vazduha i sa rijeke.

"Lim je trenutno u takvom stanju, da zbog malog vodostaja i velikog broja kanalazicionih cijevi, koje se nalaze najviše u gradskom dijelu,može dovesti do epidemije zaraze, što je razlog da smo o svemu obavijestili i lično predsjednika opštine Bijelo Polje, Petra Smolovića kao i sve opštinske službe. Svaka cijev visi zbog malog vodostaja i sve se kanalizacije zadržavaju na obali,posebno pored naseljenih mjesta, gdje se osjeća i nepodnošljiv miris", naveli su iz Euromosta.

Iz te NVO su poručili i da prema njihovim informacijama ima čak 5.000 kanalizicionih izliva u Lim, gdje je, kako dodaju, većina u gradskom dijelu, što opštinu Bijelo Polje i njeno stanovništvo zbog malog vodostaja i trenutnog vremena, može dovesti do zaraza velikih razmjera.

"Zato apel i opštinskim i državnim institucijama, preduzmite nešto da nebi došlo do epidemije širih razmjera, vidite šta je činiti i da li ovakva situacija može dovesti do zaraze", zaključuje se u saopštenju Euromosta.

Bonus video: