Tri operatera za VTS sistem obučavani u Rijeci

Polaznici kursa na Pomorskom fakukltetu u Rijecu su osim obuke, imali priliku da posjete glavni VTS centar u Hrvatskoj i kontrolni centar Lučke uprave
697 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Www.saab.com
Ilustracija, Foto: Www.saab.com

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) je u sklopu programa obuke svog kadra, poslala svoja tri pripadnika na kurs za VTS (sistem za elektronsko praćenje pomorskog saobraćaja) operatera, a koji je održan na Pomorskom fakultetu u Rijeci, u Hrvatskoj.

Sedmodnevni kurs završen je prošle nedjelje, a polaznici iz UPSUL-a bili su VTS operateri Milorad Krgović, Žarko Kovačević i Jasmin Skenderović. Obuci u Rijeci su prisustovali i predstavnici Hrvatskog VTS-a iz Rijeke i Splita.

“Učesnici kursa su uspješno odslušali program za VTS operatera koji je u skladu sa IALA treningom V-103/1. Na kursu su imali priliku da rade na simulatorima za ECDIS - Electronic Chart Display and Information System proizvođača „TRANSAS“ , takođe koristili su i simulatore za VHF komunikaciju.”- saopšteno je iz UPSUL-a uz napomenu das u predavači na obuci u Hrvatskoj njihovim operaterima bili iskusni pomorci sa dugogodišnjim pomorskim karijerama.

Polaznici kursa na Pomorskom fakukltetu u Rijecu su osim obuke, imali priliku da posjete glavni VTS centar u Hrvatskoj i kontrolni centar Lučke uprave. Po završetku obuke svim učesnicima je uručen sertifikat za VTS operatera u skladu sa IALA standardom.

Bonus video: