PRIMJENOM NASAVREMENIJIH METODA

U Kliničkom centru urađene dvije komplikovane operacije kancera dojke

Hirurg prof. dr Džihan Uras je rekao da želi da nastavi saradnju sa crnogorskim ljekarima „i u razmjeni iskustava i na naučnom planu“
2494 pregleda 1 komentar(a)
Hirurg prof. dr Džihan Uras, Foto: PR Centar
Hirurg prof. dr Džihan Uras, Foto: PR Centar

Hirurg Džihan Uras iz Turske danas je sa crnogorskim kolegama u Kliničkom centru Crne Gore uradio dvije komplikovane operacije kancera dojke, primjenom najsavremenijih metoda, a dogovorena je i buduća saradnja između crnogorskih i turskih ljekara u cilju usvajanja novih medicinskih procedura.

Hirurg prof. dr Džihan Uras, je u izjavi za PR Centar, kazao da je u Crnu Goru došao na poziv ministra zdravlja Kenana Hrapovića da bi, kako je rekao, sa kolegama iz Kliničkog centra Crne Gore podijelio iskustva i od njih nešto naučio.

„Zajedno sa ovdašnjim ljekarima danas smo uradili dvije operacije kancera dojke. Na operacijama su, pored mene, bila još tri hirurga iz Kliničkog centra“, rekao je Uras.

On je objasnio da je korištena takva tehnika da bi se mogle zaštititi dojke pacijentkinja.

„Pored zaštite dojke radili smo metodu onkoplastike. Ja sam već drugi put u Crnoj Gori. Bio sam prošle godine kada sam prisustvovao operaciji gde je odstranjena cijela dojka, a tokom iste operacije je odrađena i rekonstrukcija“, pojasnio je Uras.

Kod karcionoma dojke, pored operacije, kako je rekao, važno je dati pravu terapiju.

„Tako da je važan taj multidisciplinarni pristup kod pacijenata. Ako se odredi pogodna terapija, pacijentica može sasvim uspješno da se izliječi i nastavi život“, kazao je Uras.

On je rekao da želi da nastavi saradnju sa crnogorskim ljekarima „i u razmjeni iskustava i na naučnom planu“.

„Tako da smo mi u svakom momentu spremni da prihvatimo doktore iz Crne Gore da budu naši gosti, da se kod nas edukuju, da upoznaju metode sa kojima radimo, kako bi ova saradnja bila što duža i bolja“, objasnio je Uras.

Tokom mjeseca borbe protiv raka dojke, u Turskoj se, kako je kazao, sprovode različite aktivnosti kako bi se ženama skrenula pažnja da bi se pripazile i zaštitile.

„Uvijek objašnjavamo koliko je važna kontrola i rano uspostavljanje dijagnoze. Sve žene učimo kako da same vrše pregled, ali pored toga im stalno objašnjavamo da je veoma važno da se odrade pregledi i ispitivanja“, kazao je Uras.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, rekao je da je veliko zadovoljstvo što je drugi put u Crnoj Gori profesor Uras iz poznate klinike Adžibadem koji je, kako je dodao, predsjednik prvog Instituta za istaživanje i bolesti kancera dojke u Turskoj.

„On je tu drugi put da zajedno sa našim doktorima uradi najkomplikovanije operacije kancera dojke sa najsavremenijim metodama, koje se danas primjenjuju u svijetu. Veoma je značajno učešće naših ljekara u zajedničkim operacijama i danas smo dogovorili da taj nivo saradnje proširimo tako što će naši ljekari u narednom periodu da idu u Kliniku Adžibadem u Tursku  da zajedno sa uvaženim profesorom i njegovim kolegama rade na usvajanju novih medicinskih procedura, kada je, ne samo kancer dojke u pitanju, već i druge operativne procedure“, pojasnio je Hrapović.

Hrapović
Hrapović(Foto: PR Centar)

On je istakao da je turska medicina danas izuzetno značajna u svijetu i „ovo je jedan veliki iskorak kako bi naš zdravstveni sistem mogao da prihvata savremena znanja iz oblasti medicine, posebno u oblasti hirurgije“.

Prema njegovim riječima, problem manjih zemalja je mali broj operativnih procedura.

„Tako da je ovo za nas veoma značajno uporište kako bi na ovaj način mogli da stičemo iskustva i da naši ljekari uče nove metode. Ovo je izuzetna prilika koju treba da iskoristimo na pravi način, posebno jer dolazi od ovako prestižnih i priznatih doktora“, rekao je Hrapović.

On je istakao da su i prethodni put i danas operacije bile besplatne za crnogorski zdravstveni sistem.