ADP-Zid: Dodatni namet za socijalno ugrožene u Podgorici

Iz ove NVO ukazuju da sam proces legalizacije iziskuje velike troškove, “pa treba preduzeti niz mjera” kako bi se pomoglo ranjivim kategorijama
422 pregleda 2 komentar(a)
Podgorica grad vremenska, Foto: Zoran Đurić
Podgorica grad vremenska, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.03.2018. 18:39h

Asocijacija za demokratski prosperitet Zid (ADP-Zid) ocijenila je da predložena Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte u Podgorici negativno utiče na ionako loš standard građana, “naroćito na određenu socijalnu kategoriju stanovništva”.

Iz ove NVO ukazuju da sam proces legalizacije iziskuje velike troškove, “pa treba preduzeti niz mjera” kako bi se pomoglo ranjivim kategorijama - licima u stanju socijalne potrebe, nezaposlenima, Romima…

Predlog odluke je objavljen na zvaničnom sajtu Glavnog grada, a o njemu će se izjasniti odbornici na sjednici Skupštine Glavnog grada 16. marta. Odluka propisuje uslove, visinu, način, rokove i postupak plaćanja naknade za bespravne objekte u sedam zona.

Vlasnici bespravnih objekata u 1a zoni za legalizaciju će plaćati 141 euro po m², u I zoni 136 eura po m², a u II zoni ta cijena biće 97 eura po m². Komunalije u trećoj zoni vlasnici nelegalno sagrađenih objekata plaćaće 73 eura po m², u četvrtoj zoni 63 eura po m², a u petoj zoni 48 eura po m². Šesta zona obuhvata sela u kojima se, po odluci, komunalije neće plaćati.

U odluci takođe stoji da u slučaju kada vlasnik bespravnog objekta naknadu plaća jednokratno, iznos naknade će se uvećati za pet odsto, odnosno 20 odsto ako vlasnik bespravnog objekta zahtijeva da naknadu plati u jednakim mjesečnim ratama. Za bespravne objekte osnovnog stanovanja naknada se uvećava za 2,5 odsto, a iznos se može plaćati jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, u skladu sa zahtjevom vlasnika bespravnog objekta.

Iz ADP-Zid dodaju da se za legalizaciju bespravnih objekata na teritoriji jedinica lokalne samouprave na Crnogorskom primorju obračunava i naplaćuje posebna naknada, u skladu sa zakonom koji uređuje regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja. Posebna naknada se plaća u najviše 36 jednakih mjesečnih rata, navedenih u zahtjevu vlasnika bespravnog objekta, shodno članu 165 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

"Na osnovu svega navedenog, ADP – Zid će u narednom periodu uputiti inicijative Glavnom gradu, predstavnicima političkih partija i drugim subjektima čija je uloga važna u ovom procesu. Kroz te inicijative cilj je da se omogući pomoć i olakša proces legalizacije, posebno onim kategorijama stanovništva koja teže zadovoljavaju egzistencijalne i socijalne potrebe", saopštili su iz ADP-Zid.

Oni su pozvali zainteresovane građane iz čitave Crne Gore da im se obrate za sva pitanja i nedoumice oko postupka legalizacije na broj telefona 067/210-848 “kako bi dobili više informacija o aktivnostima i pomoći koju mogu da dobiju u procesu legalizacije bespravno sagrađenih objekata”.

Bonus video: