POTPISAN UGOVOR ZA IZVOĐENJE RADOVA

Za Opštu bolnicu Bar i Dom zdravlja Ulcinj više od 1,4 miliona eura

Hrapović je izrazio zadovoljstvo uspješnom implementacijom projekta koji sprovode resori zdravlja i ekonomije
1190 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministri zdravlja i ekonomije, Kenan Hrapović i Dragica Sekulić, potpisali su ugovor sa JV „LD GRADNJA d.o.o.-RAMEL d.o.o.-ENING d.o.o. za izvođenje radova u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj u okviru druge faze projekta 'Energetska efikasnost u Crnoj Gori'.

Kako je saopšteno iz Vlade, vrijednost ugovora iznosi 1.402.448,48 eura, a odnosi se na zamjenu fasadne bravarije, postavljenje tremo izolacije na fasadi, postavljanje termo izolacije krovnih ravni, zamjenu i unapređenje sistema za pripremu sanitarne tople vode, unapređenje sistema osvjetljenja i sistema za grijanje.

Hrapović je izrazio zadovoljstvo uspješnom implementacijom projekta koji sprovode resori zdravlja i ekonomije sa ciljem adaptacije objekata u dijelu energetske efikasnosti i stvaranja boljih i komfornijih uslova za boravak u zdravstvenim objektima.

"Do sada je kroz projekat u zdravstvene objekte uloženo oko 7,5 miliona eura. Ukupna potrošnja energije smanjena je za oko 500.000 eura godišnje, dok je zadovoljstvo pacijenata unutrašnjim komforom nakon primjena mjera energetske efikasnosti povećano na preko 95 odsto, a medicinskog osoblja na preko 85 odsto", kazao je Hrapović.

On je podsjetio da je do sada energetski adaptirano 16 zdravstvenih objekata te da će radovi u domovima zdravlja Berane, Plav i Rožaje biti završeni do 18. novembra 2019. godine, nakon čega će biti započet monitoring verifikacije ušteda postignutih ovim projektom.

"Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za objekte Specijalne bolnice za psihijatriju Kotor, Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu i Domu zdravlja Tivat, procijenjene vrijednosti oko 1,1 miliona eura", najavio je Hrapović

Ministar je kazao da će se tokom narednog perioda raditi sa punom pažnjom i posvećenosti kako bi zadate ciljeve na projektu „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“ u potpunosti ispunili.

Ministarka Sekulić izrazila je očekivanje da će nakon izvođenja radova u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj ovi objekti biti pokazni primjer o benefitima implementacije mjera energetske efikasnosti.

Sekulić je podsjetila da je ministarstvo ekonomije 2009. počelo implementaciju projekta „Energetska efikasnost u Crnoj Gori“, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, a koji je imao za cilj unapređenje energetskih karakteristika javnih objekata (zdravstvenih i obrazovnih), kao i bolju obaviještenost građana o mjerama energetske efikasnosti.

"Rezultati, koje je smo ostvarili realizacijom projekta su višestruki: energetski je adaptirano 25 javnih objekata, i to: 16 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova 9,58 miliona. Smanjena je potrošnja energije u prosjeku za 42,5 odsto. Rashodi javne potrošnje smanjeni su oko 600.000 eura godišnje. Preko 92 odsto korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti", istakla je Sekulić.

Ministarka je naglasila da adaptirane objekte koristi oko 100.000 korisnika (učenici, pacijenti, zaposleni u obrazovnim i zdravstvenim ustanovama) odnosno 16odsto stanovništva Crne Gore.

Sekulić je kazala da je druga faza projekta 'Energetska efikasnost u Crnoj Gori' počela u julu mjesecu 2018. godine, kada je potpisan ugovor o kreditu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, za dodatnih šest miliona eura za primjenu, te da je pored radova na adaptaciji novih zdravstvenih objekata, plan da se kroz realizaciju ove faze projekta implementira monitoring sistem koji će pratiti postignute uštede i nivo komfora u zdravstvenim objektima i uspostavi održiv sistem finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru.

"Održivi sistem finansiranja omogućiće da uštede u potrošnji energenata koje budemo ostvarili u adaptiranim objektima u okviru druge faze, koristimo za primjenu mjera energetske efikasnosti u ostalim zdravstvenim objektima", poručila je ministarka Sekulić

Za implementaciju projekta energetske efikasnosti u zdravstvenim ustanovama zaduženo je Ministarstvo zdravlja, dok je Direktorat za energetsku efikasnost Ministarstva ekonomije odgovoran za koordinaciju projekta i obezbjeđivanje podrške Ministarstvu zdravlja.