"NAKARADNA EKONOMSKA POLITIKA VLADE"

Striković: Ljekari nam masovno odlaze, najmanje što se očekuje je ostavka ministra zdravlja

"Naši zdravstveni radnici su među najmanje plaćenima u Evropi, značajno manje plaćeni čak i od kolega iz regije, i sasvim je razumljivo da ne žele da ostanu u zdravstvenom i društvenom sistemu koji ne cijeni ni njihovo znanje ni njihovo školovanje ni njihovu stručnost i posvećenost poslu"
2465 pregleda 4 komentar(a)
Adnan Striković, Foto: SDP, SDP
Adnan Striković, Foto: SDP, SDP

Podatak da se za odlazak iz javnog zdravstvenog sistema prijavilo čak 296 ljekara i medicinskih radnika je najbolja slika brige Vlade i resornog ministarstva i "ogromnih uspjeha" koji su na ovom polju postignuti u protekle 3 godine, ocijenio je potpredsjednik SDP-a Adnan Striković. 

Sindikat doktora medicine objavio je zabrinjavajuće podatke o broju medicinskih radnika koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva javne uprave za raskid ugovora o radu. Kako prenosi list "Dan", na poziv se javilo 296 ljekara i medicinskih radnika, što je najveći broj u javnom sektoru. Prema podacima Ministarstva javne uprave, na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1.752 zaposlena, navodi list.

"Taj podatak bi trebao danas da zacrveni mnoge koji su nonšalantno četiri puta odbijali predloge SDP da se ljekarima, medicinskim sestrama i drugim medicinskim radnicima značajno povećaju plate. Naši zdravstveni radnici su među najmanje plaćenima u Evropi, značajno manje plaćeni čak i od kolega iz regije, i sasvim je razumljivo da ne žele da ostanu u zdravstvenom i društvenom sistemu koji ne cijeni ni njihovo znanje ni njihovo školovanje ni njihovu stručnost i posvećenost poslu", naveo je Striković.

Ocijenio je da zbog "ovakve nakaradne ekonomske politike Vlade Crnu Goru danas napuštaju oni najbolji među nama". 

"Napuštaju nas oni koji liječe nas i naše roditelje ili ljudi koji vaspitavaju i uče našu djecu. Pozivamo Vladu da hitno prihvati predloge Socijdemokratske partije iznijete na skupštinskom kontrolnom saslušanju povodom materijalno-socijalnog statusa zdravstvenih radnika ili da se prizna da sa ovim problemom ne može baviti i prepusti to nekom ko je stručniji i posvećeniji ovoj državi. Minimum koji zbog ove najave egzodusa zdravstvenih radnika očekujemo je ostavka ili smjena resornog ministra. Ukoliko se to ne desi, posljedice po crnogorsko društvo će biti katastrofalne, i u ovom momentu, nesagledive", zaključio je Striković.