Nasilje u porodici, dječje prosjačenje i prisilni brakovi i dalje prisutni u društvu

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković ocijenio je da rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici poprimaju epidemiološke razmjere i bez obzira koliko se radi na sprječavanju ne može mu se stati na kraj
537 pregleda 0 komentar(a)
CEDEM konferencija o nasilju u porodic, Foto: Zoran Đurić
CEDEM konferencija o nasilju u porodic, Foto: Zoran Đurić

Nasilje u porodici, dječje prosjačenje i prisilni brakovi su ozbiljni društveni izazovi, a nedostatak komunikacije između institucija i nejasne nadležnosti i dalje predstavljaju veliki problem. To je ocijenjeno na završnoj konferenciji “Zajedno za održive rezultate u borbi protiv nasilja u porodici, dječjeg prosjačenja i prisilnih brakova” u organizaciji Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kazala je da su i pored napora institucija ovi problemi i dalje izazov za cjelokupno društvo.

Nardi Rahmetović iz Centra za afirmaciju RE populacije kazao je da su ovakvi projekti važnbi za zajednicu i da ovi problemi predstavljaju negativne običaje. Kazao je da je stopa dječjih brakova jedan odsto u ukupnoj populaciji, ali da je znatno veća u RE zajednici, pa je tako preko 20 odsto žena i 16 odsto muškaraca bilo u braku ili vanbračnoj zajednici .

Dječji brakovi, kako je rekao, utiču na psihofizičko zdravlje, a djevojčice koje se udaju mnogo su podložnije nasilju u porodici.

“I pored svih napora ovi problemi i dalje predstavljaju izazov i važno je kontinuirano raditi na podizanju svijesti”, kazao je Rahmetović. Savjetnica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Dina Knežević naglasila je da postoji trend pritužbi na rodno zasnovano nasilje. “Svi koji radimo na ovim pitanjima u saznanju smo da je oformljena grupa za izmjene zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Saglasni smo da su kazne preblage... Naša institucija primijetila je da je proces konsultovanja javnosti bio zakazan tokom prvomajskih praznika i primjetno je da je za 20 dana stigla samo jedna primjedba, odnosno sugestija i to od MUP-a”, kazala je.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Rade Ćetković ocijenio je da rodno zasnovano nasilje i nasilje u porodici poprimaju epidemiološke razmjere i bez obzira koliko se radi na sprječavanju ne može mu se stati na kraj.

On je istakao da ovi problemi nijesu karakteristični samo za RE populaciju. Ćetković je rekao da Instanbulska konvencija daje okvir za zajedničko djelovanje i da je bitan međuresorni pristup suda, tužilaštva, policije, socijalnih institucija u prevazilaženju ovih društvenih fenomena.

Bonus video: