Tara: Primjenjujemo i poštujemo apsolutno sva prava za zaposlene

“Takav rad je pravilno i zakonito vrijednovan, plaćen i često dodatno stimulisan. Zaposleni u fabrici isključivo svojom voljom ostaju da rade prekovremeno, isključivo svojom voljom bivaju raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta, od kojih rad na nekim od njih nosi određeni rizik i opasnost, što je nešto što se ne može 100 odsto isključiti
103 pregleda 1 komentar(a)
fabrika oružja Tara, Foto: Dragana Šćepanović
fabrika oružja Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.03.2018. 15:36h

U mojkovačkoj fabrici “Tara Aerospace and dedence products” poštuju i primjenjuju apsolutno sva prava i pogodnosti za zaposlene, navodi se u saopštenju za javnost tog preduzeća. Oni smatraju da su “zaposleni u fabrici u najopštijem smislu bili i jesu zadovoljni radom u fabrici, kao i odnosom menadžementa prema njima. Takođe, i da su “ na svojevrstan način, bili i jesu privilegovani činjenicom pripadanja takvoj fabrici.”

“U našoj fabrici je organizovan sindikat sa članstvom od preko 90 odsto zaposlenih, koji djeluje u atmosferi korektnih i dobronamjernih odnosa sa poslodavcem. Nezavisno od toga, naša fabrika obezbjeđuje zaposlenima sva prava i pogodnosti proklamovana kolektivnim ugovorima, čak i prava koja nije u obavezi obezbijediti zaposlenima, i sve to u procentu značajno iznad propisanog. izmiruje zarade i druga primanja prema zaposlenima u redovnim mjesečnim ciklusima, bez dana kašnjenja, kao obaveze po osnovu poreza i doprinosa za zaposlene”, navodi se u saopštenju.

Zaposlenima u, tvrde u menadžementu, zagarantovan je godišnji odmor te subota i nedjelja kao slobodni dani. Samo u izuzetnim slučajevima, navodi se u saopštenju, “zaposleni u fabrici u rade i prekovremeno”

“Takav rad je pravilno i zakonito vrijednovan, plaćen i često dodatno stimulisan. Zaposleni u fabrici isključivo svojom voljom ostaju da rade prekovremeno, isključivo svojom voljom bivaju raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta, od kojih rad na nekim od njih nosi određeni rizik i opasnost, što je nešto što se ne može 100 odsto isključiti. “

Kako tvrde iz mendžemta te fabrike, “na velikom i zahtjevnom svjetskom tržištu “Tara”, uprkos brojnim opstrukcijama konkurenata, sa uspjehom učestvuje i plasira svoje proizvode na svim djelovima kontinenta, od Amerike preko Afrike, Azije do Evrope” O kvalitetu njihovih proizvoda, pojašnjavaju, gvori i izvoz u najrazvijenijim zemljama Evropske unije.

“Kvalitet naših proizvoda potvrđen je i izdatim međunarodnim NATO sertifikatom, kojim je kvalitet naših proizvoda usaglašen sa standardima kvaliteta koji važe u najrazvijenim zemljama Evrope. Radi se o privrednom društvu koje je gotovo 100% izvozno orijentisano i sve što proizvede plasira na svjetskom tržištu. Manji dio plasira na domaćem tržištu i to ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova.”

Kako se navodi u saopštenju, pored značajnog višemilionskog ulaganja u mašine i opremu u proteklom periodu sve su prisutnija ulaganja u stručni kadar, podizanje nivoa bezbjednosti i zaštitu na radu, započete su aktivnosti i na ulaganju u infrastrukturu fabrike, uređenju postojećih proizvodnih pogona, izgradnji novih, zatim, nove fizičko-tehničke zaštitne mjere i mjere bezbjednosti itd.

“Fabrika sirovine i repromaterijal za proizvodnju i izradu poluproizvoda i gotovih proizvoda nabavlja iz kompanija iz zemalja okruženja koje su svjetski poznate, te iz zemalja članica EU i drugih zemalja svijeta, u zavisnosti od kvaliteta i dostupnosti istih. Menadžment fabrike, pored predstavnika većinskih vlasnika iz Švajcarske i Austrije, čine mladi ljudi iz Mojkovca sa ličnim i profesionalnim integritetom dostojnim elementarnog uvažavanja. Uz stručna i iskusna tehnička lica iz Crne Gore, Srbije i Austrije, iskusnim inženjerima i vještim majstorima širokog spektra mogućnosti, ostalim zaposlenima u fabrici, sigurni smo da smo na pravom putu do stvaranja moderne svjetske fabrike.”- piše u saopštenju mojkovačke fabrike. Saopštenje su, kako pojašnjavaju napisali, zbog “slike iskonstruisana u medijima, apsolutno neistinita” i kako bi, “pomogli dobronamjernim uživaocima crnogorskih medija da dokuče istinu”.

Bonus video: