NE ODUSTAJU OD ZAHTJEVA DA SE IZMJESTI FARMA

Novi protest u Spužu: Idemo sa tužbama i peticijama, ako ne uspijemo slijede blokade

"Ići ćemo do premijera Markovića sa dopisom da primi grupu građana. A inspektorka Sunčica Boljević zna zašto je prozivamo", kazao je Đuričković i dodao da inspektorka u više navrata "nije imala odgovora na njihova pitanja"
6347 pregleda 21 komentar(a)
Sa protesta u Spužu, Foto: Boris Pejović
Sa protesta u Spužu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2019. 19:24h

Građani i aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) okupili su se danas u Spužu i ponovo zatražili da se farma svinja firme “Niksen - Čavor” iseli iz tog mjesta na drugu lokaciju.

protest Spuž
Sa protesta u Spužu(Foto: Boris Pejović)

Mještanin Goran Đuričković najavio je da će krenuti sa tužbama i potpisivanjem peticije, budući da su ih "loši vremenski uslovi spriječili da krenu sa blokadama ulica" i drugim planovima.

"Idemo sa tužbama i potpisima za peticiju koju ćemo predati prvo Opštini Danilovgrad za izmiještanje farme. Ako to ne uspijemo da napravimo tamo do proljeća, računam da nemamo drugog načina za borbu osim blokada i protesta", kazao je Đuričković.

protest Spuž
Obraćanje Đuričkovića(Foto: Boris Pejović)

Naglasio je da mještani pokušavaju da se izbore putem zakona i institucija.

"Ići ćemo do premijera Markovića sa dopisom da primi grupu građana. A inspektorka Sunčica Boljević zna zašto je prozivamo", kazao je Đuričković i dodao da inspektorka u više navrata "nije imala odgovora na njihova pitanja".

protest Spuž
Sa protesta u Spužu(Foto: Boris Pejović)

Grupa mještana tvrdi da ih ugrožava i konstantno zagađenje vazduha u širem području okoline farme, kao i da farma ne poštuje propisane standarde i nema dozvolu za rad.

Mještani naselja KP-dom, Grbe, Stologlav, Daljam, Klikovače, Podanje, Novo Selo i Spuž naveli su i da još nije došlo do rješenja problema sa otpadnim vodama koje se direktno ispuštaju u rijeku Zetu.

Od firme “Niksen - Čavor” se traži da ne ispušta fekalije direktno u rijeku Zetu i vodoizvorište Kraljičino oko.

Mještani su ranije kazali da vlasnik farme svinja ništa ne čini kako bi popravio takvo stanje i da se nesnosni, neprijatni mirisi sa farme svinja godinama šire spuškim naseljem.