obuka za vršnjačke edukatore XI generacije

Mladi pomažu mladima

Oko 100 učenika imalo je priliku da popuni anketni list putem koga su se izdvojili oni kod kojih su prepoznata posebna interesovanja i određene psihološke i socijalne vještine koje treba da posjeduje vršnjački edukator
490 pregleda 0 komentar(a)
Dvodnevna obuka će biti održana 7. i 8. novembra, Foto: Opština Tivat
Dvodnevna obuka će biti održana 7. i 8. novembra, Foto: Opština Tivat

Dvodnevna obuka za vršnjačke edukatore XI generacije biće održana 7. i 8. novembra za učenike VIII razreda OŠ ”Drago Milović”, u prostorijama Omladinskog kluba Tivat, a u organizaciji Savjetovališta za prevenciju bolesti zavisnosti „Saslušaj me“, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Kandidati za obuku su odabrani na osnovu ankete. Oko 100 učenika imalo je priliku da popuni anketni list putem koga su se izdvojili oni kod kojih su prepoznata posebna interesovanja i određene psihološke i socijalne vještine koje treba da posjeduje vršnjački edukator.

Nakon završene obuke, i realizacije radionica uz podršku i nadzor, učenici će dobiti potvrde o stečenom zvanju omladinskog aktiviste, čime će se pridružiti generacijama vršnjačkih edukatora koje je Opština Tivat obučila, a kojih sad ima već 120. 

Savjetovalište „Saslušaj me“, u kojem tokom školske godine rade savjetnici  za prevenciju, je projekat Sekretarijata za mlade, sport i socijalna pitanja Opštine Tivat, osmišljen u cilju stvaranja uslova za sprovođenje preventivnih programa za mlade u oblastima unapređenja života i promocije zdravih stilova življenja. 

U školskoj 2018/2019 održano je 46 radionica, kojima su prisustvovala 773 učenika od IV-IX razreda osnovne škole kao i učenika prva dva razreda srednje škole. Najčešće obrađivane teme bile su: vršnjačko nasilje, psihoaktivne supstance i posljedice zloupotrebe, sajber nasilje, konflikti i načini njihovog rješavanja.

U toku ove školske godine (prvo tromjesečje) radionice su održane za učenike šestog razreda pa su 143 učenika prisustvovala radionicama na kojima su imali prilike da saznaju o štetnosti alkohola i marihuane kao najprisutnijih supstanci, odnosno supstanci u odnosu na koje su najčešće prisutne zablude kod mladih.

Savjetovalište organizuje obuke za vršnjačke edukatore na kojima se mladi podstiču da razmišljaju o tome koliko svojim primjerom kod vršnjaka mogu da izgrađuju svijest o prevenciji nasilja,predrasuda i promociji tolerancije i zdravih stilova života.

Preporučujemo za Vas