Novi kolektor u Podgorici mogao bi biti gotov za nekoliko godina

“Ovaj projekat se sastoji iz nekoliko cjelina. Najvažniji je sam preciščivač otpadnih voda koji će se graditi iza Kombinata aluminijuma"
3599 pregleda 3 komentar(a)
Vešović i Makrid, Foto: Luka Zeković
Vešović i Makrid, Foto: Luka Zeković

Novi uređaj za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici mogao bi da bude završen za nekoliko godina.

Direktor „Vodovoda i kanalizacije” Podgorica Filip Makrid kazao je na današnjoj prezentaciji da se cjelokupan projekat realizuje u nekoliko faza i da će se kvalifikacioni tender za sekundarnu mrežu završava 15. novembra, a petog decembra i kvalifikacioni tender za Glavni kolektor i pješački most na Morači.

“Čime se formalno stiče mogućnost sklapanja ugovora sa izvođačima radova i početak fizičke realizacije posla dodajući da će sjutra biti raspisan kvalifikacioni tender za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda”.

On je odgovarajući na pitanje “Vijesti” kada se može očekivati da čitav posao bude završen, naveo da od momenta potpisivanja ugovora sa izvođačima za svaku fazu teče posebno vrijeme izvođenja radova.

“Za izgradnju mosta na Morači i Glavnog kolektora definisano je 12 mjeseci, za izgradnju sekundarne mreže rok od 12 do 18 mjeseci od uvođenja izvođača radova u posao, dok je rok za izgradnju samog postrojenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u skladu sa evropskim procedurama i najboljim praksama za gradnju tako složenih objekta definisan rok od 36 mjeseci”, kazao je Makrid. Zamjenik gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović kazao je da projekat ima više faza, a odnose se na izgradnju glavnog kolektora, izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda kao i proširenje sekundarne kanalizacione mreže. Kako je naveo pri kraju je izrada tehničke dokumentacije i da se uskoro očekuje realizacija projekta.

“Ovaj projekat se sastoji iz nekoliko cjelina. Najvažniji je sam preciščivač otpadnih voda koji će se graditi iza Kombinata aluminijuma. Postrojenje se sastoji od tri komponente: prva komponenta je sama filtracija otpadnih voda, zatim dalji tretman kanalizacionog mulja koji će ostati nakon filtriranja i na kraju njegova inseneracija”, objasnio je Vešović.

Posebna cjelina u ovom projektu je, kako je naglasio Vešović, izgradnja primarnog kolektora dužine pet kilometara u sklopu kojeg će se graditi novi pješaki most na Morači.

“Omogućiće da se sa desne na lijevu obalu prebaci primarni kolektor. Primarna mreža će pomoći da se aktuelno postrojenje poveže sa budućim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Izgradnja sekundarne mreže će podrazumijevati 18 kilometara nove mreže i 1.500 novih priključaka”. Finalni tender za izgradnju sekundarne mreže, dodao je, završava se 15. novembra.

“Ovu priliku želim da iskoristim i pošaljem poruku crnogorskim kompanijama da ih zainteresujemo da učestvuju na tom javnom pozivu jer to nijesu prekomplikovani radovi i bila bi šteta ukoliko sav taj novac ne bi zadržali za našu ekonomiju”.

Posebno je istakao da se 5.decembra otvaraju ponude za finalni tender za izgradnju primarnog kolektora. Podsjetio je da su se javile četiri kompanije u predkvalifikacionom pozivu od kojih su se dvije kvalifikovale .

“Dakle na finalnom tenderu možemo da dobijemo samo dvije ponude i vjerujem da u kratkom vremenu donesemo odluku o tome koja će kompanija izvoditi radove i omogućimo početak radova oko Nove godine”, kazao je Vešović koji je i šef implementacione jedinice za sprovođenje projekta.

Najavio je i skoru proceduru za zaključivanje ugovora za izgradnju mosta sa pridadajućom primarnom mrežom kolektora.

“Za ove tri cjeline logično je da se radovi paralelno izvode dok ćemo za sami sistem za prečišćavanje otpadnih voda morati da sačekamo završetak glavnog izvođačkog projekta i dobijanje građevinske dozvole polazeći od toga da je to složeni inženjerski objekat” kazao je Vešović.

Bonus video: