Nevrijeme u Nikšiću prouzrokovalo veće štete

Iz Službe zaštite i spašavanja Nikšić pozvali mještane iz najugroženijih područja da ih na vrijeme kontaktiraju, kako bi mogli da im pomognu u pravom trenutku, a ne da čekaju "zadnji momenat"
10995 pregleda 3 komentar(a)
Ugrožene kuće, poplavljena brojna imanja: Duklo, Foto: Svetlana Mandić
Ugrožene kuće, poplavljena brojna imanja: Duklo, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 04.11.2019. 18:53h

Snažno nevrijeme, praćeno jakom kišom, uslovilo je izlivanje rijeke Zeta pa je došlo do obustave saobraćaja kod Brezovačkog mosta, a voda je prodrla u pojedine kuće i pomoćne objekte u prigradskim naseljima koji gravitiraju uz pomenutu rijeku.

Rajka Božović, iz naselja Miločani, do kojeg se zbog velike vode ne može doći, kazala je da je voda prodrla u štalu gdje drži tovne piliće i da se tom prilikom njih oko 120 udavilo.

Miločani poplave
Miločani(Foto: Svetlana Mandić)

Radoman Božović, iz istog naselja, rekao da je u stolarskoj radionici njegovog brata nivo vode oko pola metra i da je pričinjena velika materijalna šteta.

Miločani poplave
Miločani(Foto: Svetlana Mandić)

"Cijelu noć smo porodica i ja, ali i svi iz Miločana, dežurali. Ovdje je glavni problem Miločanski potok, ali moram priznati da smo mi mještani krivi za to. Napravljeni su parkinzi pored potoka koji je potpuno devastiran i voda nema gdje da ide, pa sam se i lokalnoj upravi više puta obraćao kako bi se nešto povodom tog potoka i njegove devastacije uradilo. Voda je prodrla u mnoge štale i prizemne kuće koje gravitiraju uz potok, a tu je oko 50 kuća. U stolarskoj radionici mog brata, koji je u Švajcarskoj, voda je već pola metra dubine, a unutra su mašine vrijednosti preko 50 hiljada eura. Mi smo potpuno odsječeni i kod nas se ne može doći“, kazao je Božović u telefonskom razgovoru.

U Mokroj Njivi su imanja poplavljena, a voda je ušla u kuću Milana Raičevića.

Mokra njiva poplave
Mokra njiva(Foto: Svetlana Mandić)

"Bili su kanali sa obje strane puta i sada je sve to poplavljeno. Kada se povuče voda znaćemo kolika je šteša. Podigao se laminat i strahujemo da ne bude još gore jer su najavili nove padavine. Nikada do sada voda nam nije ušla u kuću", kazao je Raičević.

Mokra Njiva poplave
Mokra Njiva(Foto: Svetlana Mandić)

Njegov komšija, Božidar Stanojević odlučio je, kada ne može da se izbori sa vremenskim nepogodama, da im se "povinuje", pa ga je ekipa "Vijesti" zatekla da peca.

Božidar Stanojević
Božidar Stanojević(Foto: Božidar Stanojević)

"Ranije sam ovdje vadio krtolu, a sad vadim klena. To je dobro. Neka vide ovi što brane prevođenje Zete u Krupac jesu li ovolike vode dobre. Je li dobro što plaćam ovoliki porez, a ništa ne mogu da koristim. Moram bježati što prije, da me ne uhvati ovolika voda", kazao je Stanojević.

Mokra Njiva poplave
Mokra Njiva(Foto: Svetlana Mandić)

I imanje, kao i dobar dio ugostiteljskog objekta, Nikole Vukovića, na poznatom nikšićkom izletištu Manitovac, je pod vodom.

Nikole Vuković
Nikole Vuković(Foto: Svetlana Mandić)

"Ovoliki vodostaj nije bio od kada ja pamtim. Sigurno je vodostaj visočiji za 25-30 centimetara u odnosu na 2010.godinu. Značajno su veće i štete nego što je to bilo prije devet godina. Vidim da ima velikih nanosa šljunka iz korita, kao i dosta smeća. Vidjećemo kada se voda povuče kolika je šteta samo da narednih dana ne bude još gore, jer su najavili obilne padavine", kazao je Vuković.

Manitovac poplave
Manitovac(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima komandira Službe zaštite i spasavanja, Veselina Gardaševića, imali su dvadesetak intervencija, a njihove ekipe su stalno na terenu.

"Radilo se o poplavljenim kućama u prigradskim naseljima Brezovik, Glibavac, Miločani, Kočani, Rastovac. Na putu prema Brezoviku je blokiran put, velika je voda, pa smo imali nekoliko intervencija i morali smo da oslobodimo vozila. Bilo je bolesnih osoba koje smo prebacili sa druge strane puta da bi mogli da odu do bolnice. Bila je ugrožena stoka porodice Božidara Vračara koji živi na Duklu, mjestu gdje se Bistrica uliva u Zetu. Srećom, voda je počela da se povlači, a on je od Opštine tražio rovokopač”, kazao je Gardašević.

Mokra Njiva poplave
Mokra Njiva(Foto: Svetlana Mandić)

Pozvao je mještane iz najugroženijih područja da ih na vrijeme kontaktiraju, kako bi mogli da im pomognu u pravom trenutku, a ne da čekaju "zadnji momenat".

Po pozivu policije u ranim jutarnjim časovima, na ostrvu Klacina, na Slanom jezeru nalazio se ribar kojem je uslijed velikog nevremena potopljen čamac.

Članovi Srk Niksic: Predrag Zeković, Vladimir Stijepović ,Slobodan Mijušković, Dražen Joković, ribočuvar Željko Vukotić i sekretar Vlajko Simović su uspijeli da pomognu ribaru da izvuče potopljeni čamac, opremu i prebace ga na obalu.

Oni su zamolili ribare da se ne izlažu ribolovu, kao da vode računa pri velikim vremenskim nepogodama.

Spašeni čamac sa Slanog jezera
Spašeni čamac sa Slanog jezera(Foto: SRK Nikšić)

Župski vodotoci "pocrvenjeli"

U nikšićkoj Župi je boksitna prašina dospjela u vodotoke koji su i ove godine, kao prošlog novembra, ponovo "pocrvenjeli".

Voda u Župi
Voda u Župi(Foto: SRK Nikšić)

Boksitna prašina obojila je vode potoka Mačak i potoka u Kutima koji se ulivaju u rijeku Gračanicu.

"Inspektor za slatkovodno ribarstvo, Dragoje Međedović, kao i komunalna inspektorka Bojana Janjušević, obišli su rijeku Gračanicu i Liverovićko jezero kako bi utvrdili postojeću situaciju nastajalu nakon zamućenja uzrokovanog velikim obimom padavina. Iz rudokopa boksita crveni mulj je pritokom potoka Mačak dospio u rijeku Gračanicu. O trenutnom stanju obaviještena je rudarska i ekološka inspekcija”, kazao je Vlajko Simović, sekretar Sportsko-ribolovnog kluba Nikšić.

Povećana mutnoća vode za piće

Iz JP Vodovod i kanalizacija sapštili su da je “usled naglog porasta izdašnosti Vidrovanskih izvora došlo do njihovog zamućenja pa se do daljnjeg preporučuje taloženje, filtriranje, a za djecu i hronične bolesnike prokuvavanje vode”.

Bonus video: