Nema odgovornih za skandal sa muljem u Kalimanju

Radovi su stopirani nakon reakcije građana i inspekcije
3488 pregleda 1 komentar(a)
Bager u Kalimanju, Foto: Siniša Luković
Bager u Kalimanju, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.11.2019. 09:39h

Da li će se i kada nastaviti radovi na čišćenju podmorja gradske lučice Kalimanj u Tivtu, odnosno uklanjanje nanosa zagađenog mulja,za sada nije poznato jer se čeka izrada Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu.

Tu investiciju je prije pola godine pokrenula administracija gradonačenika Siniše Kusovca (DPS), a skoro 200 hiljada eura vrijedan posao iskopavanja oko 40 hiljada kubika mulja i nanosa dobila je tivatska kompanija „Iva put“.

Po odredbama tendera Opštine, izvođač je bio u obavezi da iskopani materijal iz podmorja gradske lučice odvede na udaljenost ne manju od kilometar od obale Tivta i odloži na dubinu mora ne manju od 10 metara. Način na koji je tom poslu pristupila „Iva put“ u aprilu ove godine zaprepastio je Tivćane jer je plovnim bagerom-refulerom, ta kompanija počela da iskopava nanose mulja iz krajnjeg sjeverozapadnog dijela Kalimanja, kod restorana „Volat“ i taj je materijal plutajućim cjevovodom odvodila na samo oko 250 metara udaljenosti i prosipala na ulazu u marinu, u tjesnacu Grlo, na taj način zatrpavajući ionako uzak i plitak jedini ulaz u tivatsku gradsku marinu.

Nakon što se javnost pobunila zbog ovog skandala, iz Opštine su saopštili da je ovo bilo samo „testno uklanjanje mulja“, pa su iz „Ive puta“ ubrzo postavili plutajući cjevovod za izbacivanje mulja iz gradske lučice na udaljenost od nekoliko stotina metara od obale pred rtom Pakovo. Iako je on predstavljao prepreku na moru i opasnost za manja plovila, cjevovod od plastičnih cijevi promjera preko 20 centimetara koji su na površini mora držale brojne za njega privezane metalne bačve, nije bio propisno obilježen, niti osvijetljen tokom noći.

Nakon što su se u junu pobunili hotelijeri čiji su se gosti žalili na nesnosan smrad i zamućeno more, jer je nanos mulja koji se ispumpavao u more pred rtom Pakovo bio pun kanalizacionog otpada i zauljenih materija, reagovala je i Ekološka inspekcija koja je zaustavila ove kontroverzne radove i naložila Opštini da prije njihovog eventualnog nastavka, izradi Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu i preduzme mjere da se smanji zagađivanje šireg akvatorijuma Tivatskog zaliva.

Radovi do danas nisu nastavljeni, a „Iva putov“ plovni bager i dalje besposlen pluta vezan uz jedan od gatova gradske marine, dok iz Opštine tvrde da uprkos neplaniranom zastoju, neće doći u poziciju da izvođaču radova plaćaju penale jer mu u skladu sa potpisanim ugovorom nisu omogućili nesmetano izvođenje radova.

Kusovac je potvrdio da su radovi na čićenju podmorja gradske marine zaustavljeni nakon intervencije Ekološke inspekcije, ali je kazao da niko od njegovih saradnika u Opštini zbog toga neće snositi odgovornost.

„Prvobitna procjena je bila da nam za to ne treba Elaborat o procjeni uticaja jer se u sklopu ovog projekta ništa ne gradi, niti se nešto pomjera. Nema nikakve finansijske štete za Opštinu i ništa nije plaćeno izvođaču mimo onoga što je do sada urađeno“, kazao je Kusovac, iako se tenderom koji je raspisala Opština traži pomjeranje odnosno uklanjenje ni manje ni više nego 40 hiljada kubika materijala iz podmorja Kalimanja.

On je dodao da će Elaborat o procjeni uticaja koji je u izradi pokazati što će se dalje i kako moći raditi u Kalimanju. „Odgovornosti ne mora da ima iko u Opštini jer nije ni bila nikakva šteta“, zaključio je Kusovac.

Inače, samo zbog toga što je radove u Kalimanju počela bez izrade Elaborata o procjeni uticaja, Opštini Tivat kao investitoru, po članu 35. Zakona o procjeni uticaja na životnu sredinu, prijeti novčana kazna u iznosu od 2.000 do 40.000 eura.

Bonus video: