Osnovni sud se oglasio nenadležnim za slučaj Đurovića protiv Skupštine

"Sudija Vlaović se pozvao na kontroverzni pravni stav Vrhovnog suda od 27. juna, po kome redovni sudovi nisu nadležni da ispituju zakonitost odluka Skupštine", kazali su iz HRA
1784 pregleda 2 komentar(a)
Đurović, Foto: Savo Prelević
Đurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2019. 10:46h

Sudija Osnovnog suda u Podgorici, Radovan Vlaović, u ponovljenom suđenju je odbacio tužbu Gorana Đurovića protiv Skupštine Crne Gore zbog nenadležnosti, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

"Sudija Vlaović se pozvao na kontroverzni pravni stav Vrhovnog suda od 27. juna, po kome redovni sudovi nisu nadležni da ispituju zakonitost odluka Skupštine", kazali su iz HRA.

Đurović je presudom obavezan da plati 750 eura sudskih troškova.

"Goran Đurović je bio član Savjeta RTCG kao predstavnik nevladinih organizacija za ljudska prava sve dok ga Skupština Crne Gore nije nezakonito razriješila te funkcije 29. decembra 2017. godine i na njegovo mjesto izabrala novog kandidata 9. marta 2018. godine. Đurović od tada bezuspješno pokušava da ostvari pravnu zaštitu protiv odluke o razrješenju jer nijedan redovni sud u Crnoj Gori nije prihvatio nadležnost. Ovaj nedostatak crnogorskog pravnog sistema ga je do sada spriječio ne samo da se vrati na funkciju u Savjet RTCG, već i da se kandiduje za bilo koju drugu javnu funkciju u roku od četiri godine od razrješenja", stoji u saopštenju HRA.

Prije posljednje odluke Osnovnog suda u Podgorici, podsjećaju, Viši sud u Podgorici je 16. jula, pozivajući se na stav Vrhovnog suda, ukinuo prvu presudu sudije Vlaovića, kojom je on prvobitno odlučio u korist Đurovića i poništio odluku Skupštine Crne Gore o njegovom razrješenju.

"Sudija Vlaović se sada povinovao pravnom stavu Vrhovnog suda, slijedeći praksu Višeg suda, iako načelni pravni stavovi nisu izvor prava i za sud nisu obavezujući", dodaju iz HRA i ističu:

"Ovakvom praksom je ignorisana i ranija praksa Vrhovnog suda i odluka Ustavnog suda Crne Gore (U-III br. 225/18 od 27.3.2018), kojom je taj sud prethodno odbacio Đurovićevu ustavnu žalbu zbog nezakonitog razriješenja iz Savjeta RTCG, zaključujući da su nadležni redovni sudovi i da Đurović treba da čeka da oni završe postupak pa da se onda obrati Ustavnom sudu."

Iz HRA naglašavaju da poslije skoro dvije godine, od kako ga je Skupština razriješila članstva u Savjetu RTCG, još nijedan sud u Crnoj Gori nije prihvatio nadležnost u sporu Đurovića protiv te odluke zakonodavne vlasti.

"Umjesto da mu obezbijedi pravo na pravnu zaštitu, sud je obavezao Đurovića da plati znatne sudske troškove samo zato što je uopšte preduzimao pravne radnje u skladu sa važećim propisima o sudskoj nadležnosti. Njemu sada predstoji postupak po žalbi protiv odluke Osnovnog suda u Podgorici, kao i ponovno obraćanje Ustavnom sudu, koji je nedavno sam sebi ukinuo rok za odlučivanje, tako da se njegova odluka u ovoj stvari može očekivati za nekoliko godina, kada Savjet RTCG u ovoj formi vjerovatno više neće ni postojati", navode iz HRA.

„Uskraćivanje sudske zaštite za Gorana Đurovića, kao i za Nikolu Vukčevića, Vanju Ćalović Marković i Darka Ivanovića, koji su kao predstavnici NVO izbačeni iz regulatornih tijela, pokazuju da u Crnoj Gori nema djelotvorne pravne zaštite za one koje politička većina u Skupštini odluči da izbaci iz nezavisnih organa javne uprave. Ovakvo stanje je obeshrabrujuće i za slobodu izražavanja i za povjerenje u sudstvo, jer se stiče utisak da sudovi rade po diktatu, a u istom cilju u kome i politička vlast – da se njeni neistomišljenici na svaki način udalje sa javnih funkcija“, smatra Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica HRA.

Bonus video: