FOTO i VIDEO Nikšić: Kuće poplavljene zbog zidanja bedema kod Zete

Kod Vukovog mosta, nesavjesni pojedinci nasuli veliku količinu kamenja i ubacili ga direktno u korito rijeke koju su suzili i usporili. Najkritičnije u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Miločanima i Gornjem Polju
10553 pregleda 1 komentar(a)
Nivo Zete odavno nije bio tako visok, Foto: Svetlana Mandić
Nivo Zete odavno nije bio tako visok, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 05.11.2019. 20:08h

Iako je u Nikšiću prije desetak godina pala mnogo veća količina kiše izgleda da nivo Zete odavno nije bio tako visok.

Kako tvrde mještani naselja koji gravitiraju uz rijeku Zetu takve poplave se ne pamte.

Tačno je, kažu mještani, da je zemlja suva i da nije mogla upiti veću količinu vode, ali, kako rekoše, u Podgorici je palo više kiše (256 litara po metru kvadratnom), zemlja još suvlja, pa opet nema takvih poplava.

Razlog je, tvrdi Radoman Babović iz naselja Glibavac, što su korito Zete, kod Vukovog mosta, nesavjesni pojedinci "skratili" i obalu "opasali" kamenjem.

"Ne bi bilo poplava da nije devastirano korito Zete. Nesavjesni pojedinac je nasuo veliku količinu kamenja i ubacio ga direktno u korito rijeke koje je suzio i usporio. Ako preračunamo kolika je širina, dubina i brzina protoka vode, automatski dolazimo do kubikaže koju imamo na potezu od Vukovog mosta do Miločana. Neko će reći daleko su Miločani od Vukovog mosta, ali tvrdim da nijesu, jer ako se voda sporije kreće i otiče imamo nivo Zete veći nego ikad i to za 80 centimetara", tvrdi Babović dok pokazuje kamene "bedeme" pored Zete.

Ne zna o kom pojedincu je riječ jer nije uspio dobiti posjedovni list, ako uopšte takav dokument postoji, pošto, kako ističe, i on u Glibavcu ima zemlju pored Zete ali granica je 15 metara od obale, jer rijeka ne može biti svojina pojedinca.

"Čitav život se bavim građevinom i kubikažom i po mojoj procjeni, kada proradi rijeka Bistrica i ostale pritoke Zete, njen vodostaj mora ići za još oko 100 centimetara ako je sada, kada ni jedna lijeva pritoka nije proradila, vodostaj veći za 80 centimetara. To znači ko god je do sada imao vodu u kući u visini od 20 ili 30 centimetara može u narednom vremenu, kad budu intezivno padale kiše i kada sve pritoke Zete nadođu, da očekuje i 130 centimetara vode", upozorava Babović.

Radoman Babović
Babović(Foto: Svetlana Mandić)

Podsjeća kada su prije desetak godina Nikšić zadesile velike poplave da imanja u naseljima Glibavac, Mokra Njiva, Miločani, Gornje Polje, nijesu bila poplavljena, a sada jesu.

Obratio se nadležnim inspekcijama i očekuje da iste reaguju kako bi spriječile dalju devastaciju korita rijeke Zete.

"Inspektor za vode je izašao sa mnom na teren i zainteresovao se da pomogne", kazao je Babović.

Igor Rosandić, iz Mokre Njive, ističe da se pored njegove kuće nalazi bunar koji je iskopan 1905.godine i da nije "proradio", ali zato se prvi put desilo da im 20 centimetara vode uđe u kuću.

"U zadnjih 150 godina, koliko ima da je kuća napravljena, to se nije desilo. Bilo je i većih kiša prošle godine, dešavalo se da padaju i po 20 dana bez prestanka, pa se nije ovako podigao vodostaj Zete. I nije se podigao vodostaj gdje se to dešavalo ranije nego jednostavno se razlila u svom koritu. To nisu poplave koje su došle od Gornjeg Polja nego odavde, što znači da se voda vratila. To je, kao kada vam u odvod u kadu upadne snop dlaka – voda ide i vraća se", slikovito je objasnio Rosandić.

Predsjednik Ekološkog pokreta "Ozon", Aleksandar Perović, kazao je da godinama ta NVO upozorava na loše gazdovanje rijekama, tako da je samo bilo pitanje trenutka, kako ističe, kada će se ovakve situacije dogoditi.

"Dozvoljeno je da svako radi intervencije kako njemu privatni interesi nalažu, ne zna se ko upravlja, ko kažnjava, ko gazduje, ko je nadležan. Vidite da naše rijeke otprilike nadležnima služe samo kada su suva korita da izvade neki otpad koji je isto tu zbog njhovog lošeg upravljanja i gazdovanja. Ovo ovdje je skandalozno. Kuće su dovedene u opasnost, privatna imovina ugrožena i neko će zbog svega ovoga da ima ogromne probleme", kazao je Perović.

Podsjetio je da su početkom godine pokrenuli inicijativu "Za zelenu Zetu" kako bi zaštitili najvažniju rijeku Nikšićkog polja i centralnog dijela Crne Gore.

"Dešava se da se obale nasipaju shodno privatnim interesima, da se zatrpavaju i sužavaju korita, da se prave kaskade. Svako planira Zetu kao da njome gazduje, a ništa ne želi da učini da se zaštiti javni interes. Dok se Zeta ne zaštiti, dok se ne zabrane ovakve radnje, dok se štetne djelatnosti ne izmjeste iz korita i neposredne blizine rijeke, dešavaće se, nažalost, sve gora scenarija", poručio je Perović i pozvao nadležne opštinske i državne službe da se pozabave ovim i sličnim problemima.

U Nikšiću je saobraćaj kroz Mokru Njivu prvi put bio potpuno zatvoren, a posebno je problematična situcija bila kod Brezovačkog mosta.

Juče se voda povukla tako da je saobraćaj kroz Mokru Njivu pušten.

Najkritičnija situacija bila je u Mokroj Njivi, Glibavcu, Brezoviku, Miločanima i Gornjem Polju.

I u Župi je u pojedinim selima došlo do plavljenja imanja, a boksitna voda je potocima dospjela i u Liverovićko jezero.

Mještani prigradskih naselja strahuju šta će donijeti nove padavine, koje su najavljene.

Galerija

Bonus video: