UREĐAJ ZA REANIMACIJU PACIJENATA

Kliničkom centru uručen defibrilator, Hloben: Želim da bude što manje u upotrebi...

Direktor KCCG Jevto Eraković zahvalio je na vrijednoj donaciji
1670 pregleda 0 komentar(a)
Defibrilator, Foto: KCCG
Defibrilator, Foto: KCCG

Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) danas je uručen defibrilator, uređaj za reanimaciju pacijenata, koji će se koristiti na Klinici za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola.

Iz KCCG kazali su da je uređaj nabavljen u okviru projekta „Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama“, koji sprovodi Ministarstvo finansija u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Slovačke.

Direktor KCCG Jevto Eraković zahvalio je na vrijednoj donaciji.

„Ovo je samo nastavak uspješne saradnje sa Slovačkom i UNDP-om. Nadam se da ćemo biti u prilici da kompletna donirana sredstva i opremu koju dobijamo od tih organizacija upotrijebimo na pravi način i da ćemo opravdati povjerenje koje imamo već dugi niz godina“, kazao je Eraković.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori, Roman Hloben, rekao je da je ovo već druga donacija Slovačke nakon doniranja špalt lampa u maju.

„Što se tiče ovog aparata, želim da bude što manje u upotrebi, i ako već treba da se upotrijebi neka uvijek spasi život”, kazao je Hloben.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, istakla je da je donacija dio šire podrške koju ta organizacija pruža unapređenju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

„Ponosni smo što je UNDP prepoznat kao pouzdan partner Crmoj Gori u procesu sveobuhvatne digitalne transformacije, uključujući i u sektoru zdravstva“, navela je ona.

Gašparikova je rekla da intenzivno rade na razvoju i unapređenju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), koji će omogućiti pravovremeno upravljanje vrijednim javnim resursima i osigurati upotrebu pouzdanih podataka za efikasno i strateško odlučivanje.

Ona je podsjetila da je nabavka defibrilatora omogućena kroz projekat čiji cilj je da unaprijedi efikasno i odgovorno upravljanje javnim finansijama na centralnom i lokalnom nivou u Crnoj Gori.

Generalna direktorica Direktorata za finansijski sistem i unapređenje poslovnog ambijenta u Ministarstvu finansija, Bojana Bošković, zahvalila je partnerima na dugogodišnjoj saradnji i pojasnila kako se došlo na ideju da ta donacija bude usmjerena KCCG.

“Nadam da će ova donacija obezbijediti da KCCG može da pruža kvalitetnije usluge i bolju zdravstvenu zaštitu građanima”, rekla je Bošković.

Direktor Klinike za anesteziju, intenzivnu terapiju i terapiju bola, Hasib Lukač, objasnio je da je defibrilator elektro-medicinski aparat, namijenjen za defibrilaciju srca, da utvrdi prisustvo srčane radnje, poremećaj srčanog ritma i da ih transformiše u ritam sinusa.