ŠTA ZAISTA STOJI IZA PROJEKTA?

"Put svile ili svilen gajtan": Film o crnogorskom auto-putu u Njujorku

Dokumentarac će i pred publikom na Kolumbiji otvoriti pitanja šta zaista stoji iza ovog projekta, koliko građani dobijaju od izgradnje 40 kilometara put, a koliko privilegovani krugovi i kompanije bliske vrhu koje su angažovane u ovom poslu, koji su rizici po očuvanje životne sredine...
2618 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Dokumentarni film "Put svile ili svilen gajtan", u produkciji Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i TV Vijesti, biće prikazan večeras u Njujorku, na Harimanovom institutu Kolumbija univerziteta. 

Dokumentarni film, prikazan prije nekoliko mjeseci u Crnoj Gori, govori o "crnogorskom poslu vijeka" i svim kontraverzama koje prate izgradnju auto puta od Podgorice do Kolašina. 

Dokumentarac će i pred publikom na Kolumbiji otvoriti pitanja šta zaista stoji iza ovog projekta, koliko građani dobijaju od izgradnje 40 kilometara put, a koliko privilegovani krugovi i kompanije bliske vrhu koje su angažovane u ovom poslu, koji su rizici po očuvanje životne sredine, kao i mogućoj zamci u koju bi Crna Gora mogla upasti ako ne bude vraćala uredno Kini kredit, koji iznosi gotovo trećinu i onako ogromnog spoljnog duga zemlje.

Dokumentarni film autorki Milene Perović Korać i Milke Tadić Mijović, u režiji Srđana Stanojevića, uvod je u dvodnevnu konferenciju Univerziteta Kolumbija: "Novi akteri i strategije za istraživanja i borbu protiv korupcije na Zapadnom Balkanu"

Konferencija će okupiti više stručnjaka, akademika i novinara iz SAD-a, Evrope i Balkana. 

Iz Crne Gore učestvuju Jovana Marović i Milka Tadić Mijović.

Ovo je drug dokumentarni film Televizije Vijesti i CIN-CG koji se prikazuje na Kolumbija univerzitetu. Prošle godine je predstavljen dokumentarac "Solana u mreži privatnih intresa".

 Oba filma urađena su uz podršku Ambasade SAD u Crnoj Gori.

Preporučujemo za Vas