Lompar: Nema zagađenja u moru, protiv Pomorskog saobraćaja biće podnijet prekršajni nalog

"Akcija je sprovedena na insistiranje Uprave pomorske sigurnosti i uprkos svom našem nastojanju, nije nađen neki trag koji bi ukazivao da je bilo zagađenja mora sa broda", kazao je Lompr "Vijestima"
2465 pregleda 6 komentar(a)
Uprava pomorske sigurnosti interveniše u zalivu, Foto: Siniša Luković
Uprava pomorske sigurnosti interveniše u zalivu, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.11.2019. 14:30h

Nakon okončane višečasovne akcije pregleda i čišćenja akvatorijuma ispred Kamenara u kojem su jutros u ranim jutarnjim satima građani uočili i snimili masnu mrlju na povšini mora, inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva saobraćaja i pomorstva Željko Lompar, "Vijestima" je kazao da on i ekipa Uprave pomorske sigurnosti i Mornarice Vojske Crne Gore (VCG), nisu uspjeli da pronađu zagađenje u moru.

"Akcija je sprovedena na insistiranje Uprave pomorske sigurnosti i uprkos svom našem nastojanju, nije nađen neki trag koji bi ukazivao da je bilo zagađenja mora sa broda", kazao je Lompr "Vijestima".

On je precizirao da su plovilo Lučke kapetanije Kotor i brod EKO-1 Uprave pomorske sigurnosti u tandemu teglili tzv. "potkovicu" (plutajuću branu sa upijačima za masne materije) po površini mora ispred Kamenara od rta Sveta Nedjelja dalje prema Turskom rtu, ali da pritom nisu sakupili nikave zauljene materije sa morske površine.

"Ima u Kamenarima nekoliko cijevi iz kojih se u more sa obale izliva voda sa raznim primjesama, ali to nije naša, već nadležnost Komunalne inspekcije. Razgovarali smo i sa mještanima i ljudi kažu da se zaista osjećao miris dizela, ali mi nismo ništa našli što bi ukazivalo da se radi o gorivu koje se navodno, u more izlilo sa palube trajekta "Grbalj" iz oštećenog rezervoara jednog kamiona", kazao je Lompar.

Povezani članci

08. Novembar 2019.

Masna mrlja u zalivu nakon izlivanja goriva

On je dodao da je piljevina puna dizela koja je korištena na "Grblju" da sa palube skupi razliveno gorivo, spremljena kao dokazni materijal, kao i da su mu pokazani čepovi koje je posada navodno koristila da zatvori slivnike sa glavne palube, kako razliveno gorivo ne bi dospjelo u more.

Na pitanje zašto je "Grbalj" ako je sve urađeno kako treba, više od sat vremena sa oštećenim šleperom na palubi, plutao na sred tjesnaca Verige, Lompar je kazao da je to urađeno radi čišćenja broda.

"Razlog zašto su se makli od obale je upotreba diserzanta za naftu koji se ne bi smio koristiti u plitkim vodama. Oni su sa time prali palubu, ali kažu da su postavili prepreke i čepove koji su spriječili da se taj materijal pomiješan sa ostacima razlivenog goriva, a palube broda, izlije u more", istakao je inspektor.

Lompar je kazao da je detaljno pregledao "Grbalj" i da na bokovima broda nije uspio naći masne tragove koji bi ukazivali na curenje materijala sa dizelom preko palube u more.

Detaljno je kaže pregledao sve knjige na brodu a posebno proceduru koju je Pomorski saobraćaj ustanovio kao obaveznu za postupanje u ovakvim slučajevima potencijalnih ekoloških incidenata i našao da ta procedura nije usklađena sa odredbama Zakona o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata.

"Zakon nalaže da zapovjednik broda u ovakvim slučajevima prvo mora neodložno obavijestiti Lučku kapetaniju i pomorske vlasti da se incident desio i da ne smije isplovljavati prije nego što se inspektor pojavi na licu mjesta i ustanovi što se dogodilo. Procedura Pomorskog saobraćaja međutim, podrazumijeva da zapovjednik trajekta mora prvo da zove i obavijesti direktora te kompanije, a onda on dalje komunicira sa pomorskim vlastima i istražnim organima, što nije u skladu sa zakonom", kazao je Lompar dodajući da je i kapetan "Grblja" pogriješio što je sa oštećenim šleperom iz čijeg je rezervoara isticalo gotivo, uopšte juče i isplovio iz Lepetana prema Kamenarima.

"Jasno sam utvrdio kršenje zakonske porcedure i pogrešnu proceduru koju za ovakve slučeajeve ima kompanija Pomorski saobraćaj, naređeno im je da svoju proceduru usklade sa zakonskom, a u svakom slučaju će protiv te fime biti podnijeti prekršajni nalog zbog kršenja člana 62 stav 13 u vezi sa članom 9 stav 1 Zakona o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata. Po tome, firmi prijeti novčana kazna u rasponu od 1.000 do 40.000 eura, a za odgovorno lice u kompaniji kazna od 500 do 4.000 eura", zaključio je Lompar.

Bonus video: