CGO: Zabrinjava savremeni oblik fašističkog diskursa u Crnoj Gori

Iz CGO su kazali da protok vremena, zaborav i sve veća društvena relativizacija, kako zločina iz Drugog svjetskog rata, tako i iz posljednjih sukoba na Balkanu, doprinosi rastućem trendu fašizacije crnogorskog društva
747 pregleda 0 komentar(a)
Međunarodni dan borbe protiv fašizma, Foto: CGO
Međunarodni dan borbe protiv fašizma, Foto: CGO

Elementi koji su obilježje fašizma i nacizama i koji su gurnuli Evropu u propast poput mržnje, nasilja, predrasuda prema različitim manjinskim grupama, predstavljaju savremeni oblik fašističkog diskursa u crnogorskom društvu koji zabrinjava, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ta nevladina organizacija (NVO) pozvala je na šire društveno obilježavanje 9. novembra kao Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije i na dan podsjećanja na tragične događaje i milione žrtava fašizma i nacizma.

Iz CGO su kazali da protok vremena, zaborav i sve veća društvena relativizacija, kako zločina iz Drugog svjetskog rata, tako i iz posljednjih sukoba na Balkanu, doprinosi rastućem trendu fašizacije crnogorskog društva.

“A opravdavanje zločina i zaborav ekstremističkih elemenata koji su doveli do užasa tih vremena utiču na njihovo oživljavanje i širenje u našem društvu, koje ne pokazuje još uvijek dovoljnu nespremnost na svim nivoima da im se suprotstavi”, navodi se u saopštenju.

Podsjećanje na užase koje su proizveli nacizam i fašizam, između ostalog i genocid Holokausta, ističu iz CGO-a, trebalo bi da opomene i doprinese većem stepenu osjetljivosti na nepravdu, nasilje i kršenje ljudskih prava sa kojima se Crna Gora i danas suočava.

“Elementi koji su obilježje fašizma i nacizama i koji su gurnuli Evropu u propast poput mržnje, nasilja, diskriminacije, predrasuda prema različitim manjinskim grupama, sve prisutniji govor mržnje u medijima, tendencija da se kritičari vlasti predstavljaju kao strani plaćenici i “državni neprijatelji”, predstavljaju savremeni oblik fašističkog diskursa u crnogorskom društvu koji zabrinjava”, rekli su iz CGO-a.

Iz te NVO su kazali da oni koji u svojoj kratkovidosti i interesima, čak i sa skupštinske govornice, doprinose ovakvom diskursu očigledno nijesu svijesni dubokih posljedica koje on ostavlja.

Prema njihovim riječima, pohvalno je često isticanje antifašističkih vrijednosti na kojima se temelji savremena Crna Gora i što u njenoj istoriji nije bilo antisemitizma.

“Međutim, dugogodišnji izazovi sa kojima se suočava crnogorsko društvo smanjuju njegovu otpornost na aveti koji su nas u 20. vijeku mnogo puta gurnuli u ambis međunacionalne i međuvjerske mržnje", kaže se u saopštenju.

Iako Crna Gora ulaže velika sredstva u obnovu i očuvanje antifašističkog naslijeđa, iz CGO su ukazali na nedovoljno očuvanje antifašizma na lokalnom nivou i neadekvatnu zastupljenost u obrazovnom sistemu.

Oni su rekli da obilježavanjem 9. novembra odaju čast svim građanima Crne Gore koji su dali život braneći ideale antifašizma.

"Ali i ukazujemo na prijetnje temeljima na kojima je naša država zasnovana - prijetnje toleranciji, razumijevanju, poštovanju i multikulturalnom skladu su prijetnja tkanju koje veže našu zemlju, ojačava njenu demokratizaciju i osigurava progress”, dodali su iz CGO.

Bonus video: