CGO uoči Dana studenata: Studentska neaktivnost je slika društva koje ne baštini kulturu otpora i bunta

Studenti, kako je kazala, nemaju artikulisan stav o bilo kojem pitanju koje može da ih konfrontira sa strukturama moći, a utrkuju se da objasne da ih politička i društvena zbivanja ne interesuju, iako ta zbivanja oblikuju njihovu budućnost
82 pregleda 0 komentar(a)
Studenti, diplome, Foto: Shutterstock
Studenti, diplome, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.04.2018. 12:43h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uoči Dana studenata, pozvao je visokoškolce da se bore za svoja prava i budu hrabri i istrajni.

Saradnica na programima CGO-a, Mira Popović, kazala je da su studenti jedna od najneaktivnijih društvenih grupa, koja ne koristi potencijale.

"Studentska neaktivnost u Crnoj Gori je slika društva koje ne baštini kulturu otpora i bunta, ali i ozbiljnih nedostataka obrazovnog sistema koji ne razvija kritičko promišljanje, kao i sredine u kojoj se više cijeni koruptivna „snalažljivost“ nego zalaganje za principe i vrijednosti“, rekla je Popović.

Studenti, kako je kazala, nemaju artikulisan stav o bilo kojem pitanju koje može da ih konfrontira sa strukturama moći, a utrkuju se da objasne da ih politička i društvena zbivanja ne interesuju, iako ta zbivanja oblikuju njihovu budućnost.

Tom stanju, kako je kazala, posebno doprinose predstavnici studentskih organizacija koji su najtiši i najnevidljiviji kad je riječ o borbi za studentska ali i šira građanska prava.

Istraživanje CGO-a, kako je navela, ukazuje da 50 odsto mladih želi da napusti Crnu Goru, a među njima prevladavaju upravo oni koji su u procesu obrazovanja.

"Ovo opominje da mladi zapravo odustaju i prije nego što su pokušali nešto uraditi, a sve nas treba da brine budućnost države iz koje žele da odu mladi koji već imaju određeno visoko obrazovanje“, rekla je Popović.

Ona je kazala da je Crna Gora napravila određeni iskorak u dostupnosti visokog obrazovanja.

"Novim Zakonom o visokom obrazovanju je uvedeno besplatno studiranje na Univerzitetu Crne Gore i obavezna praksa na svim predmetima", rekla je Popović.

Prema njenim riječima, uloga profesora je ključna za razvijanje kritičke oštrice kod studenata.

Ona je kazala da studenti treba da znaju da niko neće rješavati njihove probleme, već da će se problemi nezainteresovanošću i neaktivnošću gomilati.

Bonus video: