Mještani katuna traže objašnjenje stručnjaka

“Na dijelu planine gdje je planirana izgradnja poligona, je mnogo izvora, između ostalog, i izvire rijeka Bistica", kažu mještani
362 pregleda 0 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Dragana Šćepanović
Sinjajevina, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 03.04.2018. 13:54h

Mještani nekoliko kolašinskih sela, koji koriste katune na Sinjavini, tražiće da na im stručnjaci za zaštitu životne sredine, uz predstavnike Ministarsva odbrane, objasne sve o, eventualnim, posljedicama izgradnje privremenog poligona za bojna gađanja i uništenje ubojnih sredstava za potrebe Vojske, na toj planini.

Tek nakon toga, iz kolašinske lokalne uprave moći će da odgovore da li postoji smetnja za izgradnju poligona na lokaciji Savina voda.

“Na dijelu planine gdje je planirana izgradnja poligona, je mnogo izvora, između ostalog, i izvire rijeka Bistica. Sa tog područja vodom za piće se snabdijevaju brojna domaćinstva u nekoliko sela. Savina voda j ejedino izvorište putke vode u tom dijelu Sinjavine sa kojeg se snabdijevaju oni koji izdižu u na Katun Bojića i katunima Potrk i Ošljak. Jako smo zabrinuti i potrebni su nam precizni odgovori stručnjaka za životnu sredinu“, kažu mještani.

Oni podsjećaju da je na tom dijelu Sinjavine i izvorište Ropušica, koje koristi fabrika „Aqua Monta“. Mještani Lipova i Lipovske Bistrice tvde da je vijest o planovima za gradnju vojnog poligona izazvala uznemirenost i u mojkovačkom selu Štitarica, ali i kod dijela Bjelopoljaca, koji korite katune na Sinjavini.

Opština Mojkovac već je ministarstvu dala saglasnost, uz uslove da se bojna gađanja i uništenje ubojnih sredstava ne obavlja u periodu od 15. maja do 01. oktobra, odnosno, u periodu privremene naseljenosti na katunima. Takođe, ta opština je tražila i “da se preduzmu sve neophodne mjere za zaštitu objekata katunskih naselja i obezbijede uslove koji će značiti očuvanje materijalnih dobara i života i zaštitu zdravlja ljudi.

Bonus video: