Smjene u RTCG-u nas do sada koštaju više od četvrt miliona

Vojvodić, koji je smijenjen krajem 2016, na ime otpremnine traži oko 50.000 eura, saznaju “Vijesti”
1917 pregleda 10 komentar(a)
Česte smjene u rukovodstvu RTCG, Foto: Luka Zeković
Česte smjene u rukovodstvu RTCG, Foto: Luka Zeković

Smjene samo dvojice bivših čelnika Javnog servisa koštaće građane više od četvrt miliona eura, ali će ta suma, sasvim sigurno, biti mnogo veća kada na “naplatu” dospiju još tri.

Prema odlukama crnogorskih sudova, za posljednjih osam godina nezakonito je smijenjeno troje generalnih direktora RTCG - Branko Vojičić, Rade Vojvodić i Andrijana Kadija, kao i direktor TVCG Vladimir Mićunović i urednik Prvog programa TVCG Aleksandar Mirković.

O imenovanju, odnosno smjenjivanju generalnih direktora odlučuju članovi Savjeta RTCG.

Na posljednjoj sjednici Savjeta RTCG bilo je riječi o jednom od njih - Radu Vojvodiću. Prema onome što je rečeno na sjednici, njemu će biti isplaćeno malo više od 180.000 eura, ali ova suma ne uključuje i otpremninu.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vojvodić, koji je smijenjen krajem 2016. godine, na ime otpremnine traži oko 50.000 eura.

Kako su ranije pisali mediji, 80.000 eura dobio je njegov prethodnik Branko Vojičić.

Njega je sredinom 2011, takođe nezakonito, smijenio Savjet.

Vrhovni sud potvrdio je krajem prošlog mjeseca presudu da je Vladan Mićunović nezakonito razriješen sa mjesta direktora TVCG, a nekoliko mjeseci ranije Viši da je i Andrijana Kadija sa mjesta generalne direktorice RTCG.

Viši sud potvrdio je ljetos presudu da je Aleksandar Mirković nezakonito smijenjen sa mjesta urednika Prvog programa TVCG.

Advokat Centra za građanske slobode Sergej Sekulović smatra da se radi o zaista o ozbiljnim novčanim sredstvima, koja moraju da zabrinu, pogotovo zbog činjenice da se radi o kontinuitetu.

Sergej Sekulović
Sekulović(Foto: Boris Pejović)

“Imamo svako malo, bukvalno svake druge ili treće godine, jednu vrstu ovakve nezakonite smjene. Dakle, odgovornost u pojedinačnim slučajevima, treba da se konkretizuje, ka nekome ko je prouzrokovao čitavu ovu situaciju. Jer ovo već dobija elemente kontinuiteta, da bi se moglo tretirati stručnom greškom, omaškom ili tako dalje, u procjeni da bi mogla da istrpi neku dozu zdrave kritike”, kazao je Sekulović za “Vijesti”.

Prema njegovim riječima, nadležni treba da utvrde da li primarna odgovornost leži na nekoj stručnoj službi unutar RTCG, da li je na Savjetu, ili je ta odgovornost negdje podijeljena.

“Ova situacija ne smije više da se ponavlja, jer bi iz nekog nivoa, koji može da vuče ka ozbiljnosti i zabrinutosti, prešla na nivo komedije. Ispada da je odlično biti direktor RTCG, odradićete par mjeseci, smijeniće vas i dobićete stotinu hiljada”, kazao je Sekulović.

Slučajevi o kojima je riječ pokazuju neredovnost u važnoj javnoj medijskoj organizaciji, neredovnost koju građani plaćaju, bilo da novčano ili dobijanjem nekvalitetnih medijskih sadržaja, ocijenio je predsjednik Skupštine Media centra Duško Vuković.

Duško Vuković
Vuković(Foto: Boris Pejović)

“Svaki od navedenih slučajeva je specifičan i tako ih treba posmatrati i ocjenjivati. Ja sam dobro upućen u slučaj kolege Mićunovića i tu je sasvim jasno ko je i s kakvim ciljem učinio štetu, a ta šteta je učinjena svjesno i to protiv javnog interesa a ne samo interesa pojedinca. Nisam siguran da je u slučaju smjena Vojvodića i Vojičića trpio javni interes”, kazao je za “Vijesti” Vuković.

RTCG se finansira iz državnog budžeta, sa nešto preko 13 miliona eura godišnje.

Bonus video: