Knežević: Ćehotina ponovo zagađena

Predsjednik SRK "Lipljen" tvrdi zagađenje dolazi od jednog potoka u koji se ulivaju otpadne vode olova i cinka
2319 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od fotografija koje je objavio Knežević, Foto: Facebook.com
Jedna od fotografija koje je objavio Knežević, Foto: Facebook.com

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba (SRK) "Lipljen" Vaso Knežević tvrdi da je rijeka Ćehotina jutros ponovo bila zagađena, a na fejsbuk grupi organizacije objavljene su i fotografije.

Knežević tvrdi da je do zagađenja došlo u mjestu Tatarovine, na granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, dok je, kako je napisao, izvor zagađenja obližnji rudnik olova i cinka "Šuplja stijena".

On je "Vijestima" rekao da je o incidentu obavijestio "sve žive nadležne organe" - ekološku inspekciju, vodoprivrednu, inspektora za slatkovodno ribarstvo i policiju. Kazao je da će vodoprivredni inspektor sjutra izaći na lice mjesta.

Knežević
Jedna od fotografija koje je objavio Knežević(Foto: facebook.com)

Knežević tvrdi da su mu jutros javili da je skoro do granice sa Bosnom i Hercegovinom bijela Ćehotina i da zagađenje dolazi od jednog potoka u koji se ulivaju otpadne vode olova i cinka.

"Taj dio rijeke nalazi se daleko, dva sata od Pljevalja, i teško ga je kontrolisati, pa sporadično vršimo kontrole. Zato se takav incident događa daleko od očiju javnosti", kazao je Knežević.

Tvrdi da je ekipa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) ranije utvrdila da iznad tog potoka obitavaju gotovo sve vrste ribe, dok ih nizvodno nema.

"To znači da se zagađenje dešava kontinuirano", pojasnio je.

Rekao je da će SRK "Lipljen" tražiti da se formira komisija i da se procijeni u kojoj mjeri je šteta načinjena i u kojoj dužini toka rijeke, kao što je to ranije učinjeno nakon zagađenja Ćehotine i Vezišnice.

Zagađenje ovih rijeka dogodilo se u junu kada su ribolovci iz njih izvadili oko tonu mrtve ribe. Policija je tada podnijela krivične prijave protiv Termoelektrane (TE) Pljevlja i još četiri osobe. Komisija je tada procijenila da za načinjenu štetu Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), u čijem je vlasništvu termoeeltrana, treba da plati 354.650 eura.

Bonus video: