Je li penzija i kraj sindikalne karijere?

Funkcioneri Sindikata prosvjete oprečno o nastavku mandata predsjedniku Zvonku Pavićeviću koji treba uskoro da se penzioniše
6673 pregleda 14 komentar(a)
“Sve je rečeno na sjednici GO”: Pavićević, Foto: Luka Zeković
“Sve je rečeno na sjednici GO”: Pavićević, Foto: Luka Zeković

Dugogodišnji predsjednik Sindikata prosvjete (SPCG) Zvonko Pavićević trebalo je da ode sa te pozicije u trenutku kad se penzionisao. Takav stav je na sjednici Glavnog odbora SPCG prije dva dana podržalo osam članova, 26 se tome usprotivilo, a tri je bilo uzdržano. Time je Pavićević ostao na čelu SPCG dok mu ne istekne mandat.

On je od 2002. na čelu SPCG.

Dugogodušnj predsjednik sindikalne organizacije Gimnazije “Slobodan Škerović” i doskorašnji funkcioner SPCG Predrag Ražnatović saopštio je juče da “predsjednik Zvonko Pavićević ne može biti izuzetak u odnosu na sve prosvjetne radnike u Crnoj Gori”.

Pavićević, koji treba uskoro da se penzioniše, na polovini je aktuelnog mandata. Mandat predsjedniku SPCG traje pet godina.

On nije želio da komentariše događaje na sjednici GO prije dva dana. Kratko je kazao da je “sve što je trebalo, bilo je rečeno na sjednici”.

Ražnatović, pak, tvrdi da je njegov stav, saopšten na sjednici - “odražavao mišljenje ogromne većine članstva”.

“Ovim postupkom je učinjena nenadoknadiva šteta i smanjena mogućnost ozbiljnog sindikalnog udruživanja. Nametanjem teze da se od 10.000 intelektualaca ne može naći valjani kandidat za predsjednika, upućena je uvrjedljiva poruka svim prosvjetnim radnicima u Crnoj Gori... Smatram da je za članstvo pogubna i činjenica da je ignorisan stav Statutarne komisije, čije su članove izabrali na Kongresu SP i čija su akta po Statutu ‘konačna i izvršna’. Statutarna komisija je potvrdila da predsjedniku prestaje radni odnos, a time i mandat u Sindikatu”, ocijenio je Ražnatović.

Predrag Ražnatović
Ima li novog predsjednika u 10.000 članova SP? Ražnatović(Foto: Luka Zeković)

Dodaje i da će nakon ovakve odluke GO SP, Sindikalna organizacija Gimnazije “Slobodan Škerović”, a vjeruje i mnogi drugi kolektivi, održati sastanke na kojima će donijeti odgovarajuće zaključke u skladu sa svojim interesima.

Ražnatović napominje da do početka sjednice GO, većina članova nije održala sastanke u svojim organizacijama i opštinskim odborima.

“Na šta ih je obavezivao član 58 Statuta, kako bi imali stav o ovom važnom pitanju, pa su tako mogli iznijeti samo svoje lične stavove”, pojasnio je Ražnatović.

Ostavku na mjesto predsjednika GO podnio još prije pola godine

Ražnatović navodi da su njegova dugogodišnja neslaganja sa “nametnutim odlukama i postupcima predsjednika rezultirala podnošenjem njegove ostavke na mjesto predsjednika Glavnog odbora SP u maju 2019.”

“O ovom sukobu nisam obavijestio javnost zbog želje da se očuva jedinstvo Sindikata prosvjete”, pojašnjava Ražnatović.

Savović: Trebalo je svima skratiti mandat

Predsjednik podgoričkog SP Slobodan Savović poručuje da je na sjednici GO zastupao stav da mandat treba skratiti svima.

“Ranije sam takođe više puta upozoravao da broj mandata treba ograničiti na najviše dva uzastopna. Ja sam za reformu SP, a to znači skraćenje mandata aktuelnom rukovodstvu i organima, pa onda da se Sindikat podmladi, modernizuje, radi kampanje...”

Savović napominje i da mišljenje Statutarne komisije “nije precizno, već prilično nejasno”.

“Ministarstvo rada i relevantne radne organizacije ocjenjuju da to treba da riješimo izmjenom Statuta. Dakle, suštinski problem je u pitanju i zato je trebalo da svi skratimo mandate i stavimo ih članstvu na raspolaganje. Na kraju, najmanji je problem mandat Pavićevića. Mnogo je veći problem budućnost Sindikata. Jer svačiji rad treba staviti na rešeto, počev od mene. Nikako selektivno”, zaključio je Savović.

On je na sjednici GO prije dva dana podržao stav da Pavićević treba da dovrši aktuelni mandat.

Bonus video: