"većina ćuti, bunt izražavaju tako što odlaze"

SNP: Studenti da pokažu da nisu siguran glas koji se može kupiti

Crnogorski studenti, ocjenjuju u SNP-u, Međunarodni dan studenata i ove godine dočekuju sa brojnim problemima, neriješenim pitanjiima i nedoumicama
1085 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.11.2019. 12:52h

Uzeti pasoš u ruke i napustiti zemlju nije jedini način za iskazivanje bunta, već crnogorski studenti moraju pokazati aktuelnoj vlasti da nisu njena moneta za potkusurivanje i siguran glas koji mogu kupiti za pedeset eura, poručili su iz Socijalističke narodne partije (SNP) povodom Međunarodnog dana studenata. 

Studenti u Crnoj Gori, ocjenjuju u SNP-u, svoj praznik i ove godine dočekuju sa brojnim problemima, neriješenim pitanjiima i nedoumicama.

"Teška finansijska situacija većine građana koji jedva uspijevaju da plate školovanje svojoj djeci, loši uslovi na fakultetima, toliko poznat i razgranat sistem veza i vezica koje vladaju na svim studentskim jedinicama i zahvaljujući kojima neki lakše završavaju studije od ostalih, a kasnije i nalaze zaposlenje, loš položaj Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta, samo su neki od problema sa kojima se studenti suočavaju. Položaj studenata još više urušavaju neuspješne reforme koje se svako malo osmišljavaju u kuloarima Ministarstva prosvjete i sprovode na Univerzitetu Crne Gore. Podsjećamo da je nedavno jedva izdejstvovano da studenti magistarskih studija budu oslobođeni izmišljene obaveze plaćanja dodatnih 1.000 eura da bi nastavili školovanje", navodi se u saopštenju.

Većina studenata, dodaju iz SNP-a, još uvijek ćuti i "mirno podnosi sve ono što ih decenijama tišti", a svoj bunt izražavaju time što napuštaju Crnu Goru, završavaju studije u inostranstvu, gdje pronalaze zaposlenje i ostaju da žive. Na taj način, ističu iz SNP-a, dolazi ne samo do depopulacije, već i do toga da država ostaje bez najboljih kadrova na kojima bi trebalo da se temelji njena budućnost.  

"Socijalistička narodna partija čestita studentima Međunarodni dan studenata, uz želju da već naredni 17. novembar dočekaju mnogo zadovoljniji, u boljim uslovima i bez svakodnevnih briga koje ih udaljavaju od njihovog osnovnog posla – sticanja znanja. Ipak, apelujemo na njih da shvate da uzeti pasoš u ruke i napustiti zemlju nije jedini način, već da moraju pokazati aktuelnoj vlasti da nisu njena moneta za potkusurivanje i siguran glas koji mogu kupiti za pedeset eura, a nakon toga nastaviti da rade sve ono zbog čega su mladi ljudi primorani da odu sa svojih ognjišta", zaključuje se u saopštenju.