Pogledajte kako je Međunarodni dan djeteta obilježen u Podgorici

"Strateški cilj je da sva djeca odrastaju u miru, bezbjednosti, mogućnošću da uče, razviju svoje potencijale, da se integrišu u zajednicu i budu vrijedni članovi društva", kazao je ministar Purišić
1786 pregleda 1 komentar(a)
Danas na Koniku, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Danas na Koniku, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2019. 13:55h

Sadnjom 27 sadnica i uređenjem prostora na lokaciji bivšeg kampa Konik, gdje su izgrađeni stanovi za interno raseljena lica i višenamjenski centar za edukaciju Romske i egipćanske zajednice, obilježen je Međunarodni dan djeteta.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić podsjetio je da je prije 30 godina usvojena Konvencije o pravima djeteta.

"Danas je važan dan i na simboličan način dajem doprinos da se u kampu Konik zasadi drvo kao simbol zaštite životne sredine i simbol odrastanja u jednoj sređenoj i bezbjednoj sredini, gdje će se poštovati prava djeteta", kazao je on .

Dodao je da je Crna Gora u proteklom periodu uradila dosta na unaprjeđenju prava djeteta.

"Strateški cilj je da sva djeca odrastaju u miru, bezbjednosti, mogućnošću da uče, razviju svoje potencijale, da se integrišu u zajednicu i budu vrijedni članovi društva", kazao je Purišić.

Međunarodni dan djeteta
"Crna Gora u proteklom periodu uradila dosta na unaprjeđenju prava djeteta"(Foto: Luka Zeković)

Podsjetio je i da je Crna Gora primila raseljena lica i "odlučila da ih integriše u svoje društvo".

"I dala značajan doprinos zajedno sa predstavnicima Glavnog grada i veliku finansijsku pdoršku međunarodnih donatora da ovdje na ovoj lokaciji, umjesto neuglednog naselja u kojem su stanovali, sada imamo lijepo naselje za 219 porodica, stanove dostojne življenja. Osim toga, 738 mališana se obrazuje u crnogorskim školama na različitim lokacijama u Podgorici, svi imaju izabranog ljekara, neki od njih pohađaju srednje škole, a neki su uspjeli na tržištu rada i da dobiju svoj posao", rekao je Purišić.

Danas na Koniku
Danas na Koniku(Foto: Luka Zeković)

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav kazao je da je EU sa partnerima donirala preko 200 miliona eura za projekat regionalnog stanovanja, a u tom pravcu, kako je dodao, nastaviće i ubuduće.

Govoreći o naselju, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka rekao je da su izgradnjom stanova vidno poboljšani uslovi stanovanja i da to nije slučaj samo u Podgorici, već da su slična naselja formirana i u drugim gradovima.

"Čuvamo vaše zdravlje, kao i zdravlje sve djece u Crnoj Gori. Učinićemo sve da poboljšamo zdravstvenu zaštitu stanovnika kampa Konik i da zdravtsvena zaštita bude još bolja. Učestvujući u različitim aktivnostima, pokazali ste da se vaša svijest o zdravlju itekako podigla", poručili su iz Ministarstva zdravlja.

Galerija

Bonus video: