Vlada ne kreira programske sadržaje Javnog servisa

Poslanik BS, Ervin Ibrahimović, pitao je premijera da li Vlada planira i na koji način da poveća zastupljenost Bošnjaka u programskoj i kadrovskoj strukturi Javnog servisa
615 pregleda 1 komentar(a)
Marković, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Vlada nema nadležnosti u oblasti donošenja odluka, kreiranja programskih sadržaja i kadrovskih politika Javnog servisa, saopštio je premijer Duško Marković.

Odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke (BS), Ervina Ibrahimovića da li Vlada planira i na koji način da poveća zastupljenost Bošnjaka u programskoj i kadrovskoj strukturi Javnog servisa, Marković je kazao da se u Crnoj Gori zaštitom prava i unapređenja položaja manjina bave državni organi u nekoiliko najznačajnih institucija i tijela.

„Budžetom Crne Gore se na godišnjem nivou za funkcionisenje tih institucija i realizaciju brojnih programskih rješenja opredjeljuje preko pet miliona eura“, istakao je Marković.

On je naveo da je preko Fonda za zaštittu i ostvarivanje manjinskih prava realizovano 386 projekta čija je vrijednost oko 2,5 miliona eura.

Prema njegovim riječima, Vlada je u julu donijela Strategiju manjinske politike koja označava nastavak tradicije multikulturalnog bogatstva.

„Ove činjenice jasno ukazuju na stepen posvećenosti države na unapređenju zaštite pripadnika brojčano manjih nacionalnih zajednica“, kazao je Marković.

Samo jedan, kako je kazao, od mehanizama zaštite i afirmacije manjinskih naroda i zajednica je pravo o informisanju na jezicima manjinskih zajednica.

„Međutim, Vlada nije nadležna u oblasti donošenja odluka, kreiranja programskih sadržaja, niti kadrovskih politika Javnog servisa“, kazao je Marković.

Posebno je, kao je naveo, Zakonom o nacionalnom javnom emteru i internim aktima Radio televizije Crne Gore (RTCG) demokratski učvršćena njena nezavisnost uređivanja programa, sadržaja i vođenja kadrovske politike.

Kako je naveo, Vlada obezbjeđuje nezavisno finansiranje RTCG-a u skladu sa Zakonom.

„Budžet Javnog servisa uvećan je za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosiće oko 15 miliona eura“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, nadležnosti RTCG-a imaju najveći stepen političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti.

„RTCG je dužna da emituje i proizvodi programske sadržaje koji promovišu multikulturalnost i multietičnost Crne Gore“, rekao je Marković.

On je podsjetio da je Vlada, shodno aktuelnoj reviziji medijskog zakonodavstva i uskalađivanju sa međunariodnim standradima, utvrdila Prijedlog zakona o RTCG-u, koji je utemeljen na najvećim garancijama političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti Javnog servisa.

„U programskoj šemi RTCG-a registrujem više emisija koje su namijenjene manjinskim nacionalnim zajednicima, a neke od njih se emituju i na njihovim jezicima“, istakao je Marković.

Kako je naveo, kadrovska politika zaposlenih u RTCG-u treba da se utvrđuje po jasno definisanim zakonskim procedurama.

On je rekao da se slaže sa Ibrahimovićem da u kontinuitu treba unapređivati status pripadnika manjinskih zajednica i svih crnogorskih građana jer je to preduslov društene kohezije i prosperiteta u cjelini.

Ibrahimović je kazao da ne želi da se miješa u uređivačku politiku Javnog servisa, ali je bitna važnost koju on ima.

„Treba više da se ulaže u Javni servis zbog promovisanja temelnjih i svih vrijednosti bogatstva različitosti naroda“, istakao je Ibrahimović.

Kako je rekao, u razgovoru sa manjinskim građanima primijetio je da nijesu zadovoljni sa radom Javnog servisa.

„Treba promovisati one programe koji će zaustaviti sve zablude koje čujemo u parlamentu, ali ću pohvaliti ono dobro u Javnom servisu“, kazao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, mora se stići do svakog građanina kako bi se pokazalo sve ono dobro iz Crne Gore.

„Potrebna je bolja međusobna saradnja i mozaik o svim vrijednostima i različitostima države“, naveo je Ibrahimović.

Bonus video: