Sindikat ljekara pozvao Hrapovića da podnese ostavku

Sindikat je reagovao na izjavu ministra, koji je najavio da će budžet za zdravstveni sistem za 2020. iznositi 281,5 miliona eura
2934 pregleda 8 komentar(a)
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2019. 16:51h

Sindikat doktora medicine Crne Gore pozvao je ministra zdravlja Kenana Hrapovića da podnese ostavku na tu funkciju iz, kako navode, moralnih razloga, te zbog nedostatka stručnosti da vodi taj resor i nedostatka rezultata koji se, kako su kazali, od njega očekuju.

Pozvali su Hrapovića da podnese ostavku i zbog, kako dodaju, odlaska mladih ljekara i stručnjaka iz crnogorskog zdravstva, zbog povećanja zarada od devet odsto koje, kako smatraju, odliv neće zaustaviti, "a čime ćete ugroziti svakog građanina Crne Gore koji zavisi od usluga javnog zdravstvenog sistema, a kome je pravo na zdravstvenu zaštitu Ustavom zagrantovano."

Oni su reagovali na izjavu ministra, koji je najavio da će budžet za zdravstveni sistem za 2020. iznositi 281,5 miliona eura, što je skoro 14 odsto više u odnosu na tekući, navodeći da veća izdvajanja za zdravstvo znače dugoročno investiranje u zdravlje svih.

"Povodom Vašeg intervjua vezano za povećanje budžeta za zdravstvo za 2020. godinu i Vašeg elaborata o „pravilnom usmjeravanju“ sredstava zarad komfornijeg i udobnijeg zdravstva, kako pacijentima a tako i zdravstvenim radnicima... SDMCG koji okuplja isključivo ljekare, inače, da ne zaboravite, nosioce posla svih zdravstvenih sistema svijeta pa i crnogorskog, ima potrebu da reaguje na neistine koje ste u istom izrekli. Pošto smo najbolje upoznati sa stanjem zdravstva u našoj zemlji, jer smo danonoćno, 365 dana u godini direktni učesnici u njemu i na „prvoj liniji“ osjećamo potrebu da, NE Vama, već našim pacijentima objasnimo kako Ministarstvo zdravlja Crne Gore potpuno pogrešno vodi zdrastvenu politiku (godinama) i kako ih „spinovanjem“ dezavuiše o stvarnom stanju", navodi se u saopštenju Sindikata ljekara.

Hrapović ih, kako navode, ne može ubijediti da je crnogorsko zdravstvo u rangu zdravstva SAD, "jer dobro zna koliko je neuspješan samo projekat elektronskog zakazivanja kojim se on 'diči'." U to, kako vjeruju, ne može ubijediti ni pacijente

"Zahvaljujući ovom projektu i nekoliko reformi ovog istog projekta za godinu-dvije, većina specijalističkih pregleda ne može se obaviti ni za nekoliko mjeseci. Upravo iz tog razloga privileguju se pojedine privatne zdravstvene ustanove (Kodra, Hipokrat, Tesla...) u kojima se prelivaju milioni eura našeg i vašeg novca. Često ste svjedoci da se aparati u javnim ustanovama kvare, da se danima čeka njihov servis, da se najteži pacijenti „prevoze“ autobusima do regionalnih centara, uprkos regionalnom liderstvu pa i zdravstvenom. U doba internet komunikacije i čestih putovanja po okolnim zemljama sigurno ste primijetili višestruko manju cijenu ljekova koje uvozimo u odnosu na cijene u našim apotekama koje se mogu objasniti samo monopolizmom", navodi se u saopštenju Sindikata.

Oni su navode Hrapovića da je "Vlada, kao i prethodnih godina prepoznala značaj ulaganja u zdravstveni sistem i pokazala odgovoran odnos prema svim građanima, obezbjeđivanjem kontinuiteta i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite kroz ulaganja u ljekove, opremu, u rekonstrukciju i adaptaciju radnih prostora kako bi građanima i zaposlenima bilo udobnije, komfornije“ nazvali floskulama "čovjeka, političara koji dugogodišnjim 'iskustvom' i vođenjem najvažnijeg resursa nije uspio ubijediti preko 150 kolega da se vrate u tako perspektivno crnogorsko zdravstvo; ili makar u privatni sektor tako dobro 'umrežen' u postojeći zdrastveni sistem".

"Dakle, ovaj podatak ništa ne znači ministru Hrapoviću jer je raspisano preko 150 specijalizacija i subspecijalizacija koje će za nekoliko godina popuniti „praznine“??!! Vjerujem da ste vi (pacijenti), ako nije resorni ministar, svijesni problema nedostatka kadra čekajući strpljivo u redovima za preglede ili čekajući da možda neko odustane od pregleda da bi se vama ukazala prilika za taj slobodan termin. Korak dalje je otišla dr Miranović koja „patriotskim naredbama“ pokušava da „uslovi“ ostanak budućih studenata medicine tvrdeći da svoj radni vijek „moraju“ potrošiti u matičnoj državi za šta će biti nagrađeni sa 550 eura mjesečno i 40 sati prekovremenog rada koji im se mogu platiti iako će raditi i po 80h. Zakon kaže može samo 40h. Ali mora se pokriti deficit kadara koji je otišao ili koji namjerava da ode u inostranstvo ili u privatni sektor iako taj deficit još uvijek nije priznao od strane Ministarstva zdravlja. Mi smo ga svjesni, pacijenti su ga svjesni, direktori su ga svjesni, oni koji ga najprije trebaju biti svjesni još nisu! Toliko o njima i njihovom radu", stoji u saopštenju.

„Razvojna komponenta budžeta„ je, ističu, predviđena za angažovanje medicinskih stručnjaka van Crne Gore, ali ne i za stručnjake iz Crne Gore, jer njih besplatno izvozimo.

Nerealne su, dodaju, priče da "ulažemo i značajna sredstva za usavršavanje i edukaciju ljekara - milion eura“.

"Ova suma namijenjena je svim zdravstvenim radnicima, ali sve da nekim nemogućim scenariom to pripadne samo ljekarima, kakav to kvalitet kontinuirane medicinske edukacije obezbjeđujete za 400 eura po ljekaru za godinu dana? Samo kotizacije za stručne kongrese se kreću od 300 do 900 pa i više eura. Zahvaljujući nedostatku novca koji trebaju da obezbjede naše ustanova kao i zahvaljujući neaktivnosti Ljekarske komore sa dr Aleksandrom Mugošom na čelu, uskoro će 90% ljekara izgubiti pravo na produženje licence. Toliko o vašoj brizi. A šta je zapravo realnost crnogorskih zdravstvenih radnika dovoljno govori da u jednoj zdravstvenoj ustanovi za svih 45 zdravstvenih radnika i saradnika odobrena suma od 1045 eura za kontinuranu medicinsku edukaciju. Za „obavezno licenciranje“ ne optužujte ljekare jer imamo dokaze da za KME nije bilo novca kada se tražilo od direktora ustanova. Sa ovim dokazima je bio upoznat i predsjednik Ljekarske komore koji nije učinio ništa da zaštiti njegove članove da obave zakonom obaveznu – kontinuiranu edukaciju", stoji u saopštenju Sindikata.

Ističu da veliki broj ljekara živi ispod granice siromaštva kao podstanari ili vraćaju „doživotne“ visoke kamate

"Za rješavanje stambenih pitanja odvajate „značajna sredstva“ te preko stambene zadruge i vječitih predstavnika reprezentativnih sindikata, dobiše i Vaši ljudi iz ministarstva po „privilegovanim“ kamatama (40-tak eura mjesečno) sa platama od 2000 eura, dok mnogi ljekari žive ispod granice siromaštva kao podstanari ili vraćaju „doživotne“ visoke kamate. Oni nijesu od Vas „privilegovani“, doveli ste ih raznim provjerenim metodama zastrašivanja “Kolektivnim ugovorima o zaradama“, “Zakonima o Štrajku“ do „statusa beznađa“. Na kraju tražimo od Vas ostavku iz moralnih razloga, iz razloga nedostatka stručnosti da vodite ovaj resor, iz razloga nedostatka rezultata koji se očekuju od Vas, zbog odlaska mladih ljekara i stručnjaka iz crnogorskog zdravstva, zbog povećanja zarada od 9% koje odliv neće zaustaviti a čime ćete ugroziti svakog građanina Crne Gore koji zavisi od usluga javnog zdravstvenog sistema a kome je pravo na zdravstvenu zaštitu Ustavom zagrantovano", zaključuje se u saopštenju Sindikata doktora medicine.

Bonus video: