KOR dostavio snimak: "Lov u strogom zabranu naočigled službe zaštite"

Video-snimak će, kako navode, uz preostale snimke i dokumenta, predati tužiocima u četvrtak
6952 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2019. 17:28h

Koalicija za održivi razvoj (KOR) dostavila je snimak na kojem, kako navode, više osoba koje čini krivično djelo - izlov ribe mrežama u strogom zabranu, naočigled službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Snimak je, kako navode, nastao 5. novembra u zoni stroge zabrane, na Tankom rtu, što je, kako ističu, samo par stotina metara od upravne zgrade NP Skadarsko jezero.

Video-snimak će, kako navode, uz preostale snimke i dokumenta, predati tužiocima u četvrtak, za kada im je v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zakazao sastanak.

Predstavnici KOR-a su reagovali na prethodno saopštenje Nacionalnih parkova Crne Gore.

"Strah od iskazane spremnosti vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca g. Ivice Stankovića da sarađuje sa nama "istjerao je zeca iz šume", ili, u ovom slučaju natjerao upravu Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore da se brane. Nažalost, i to čine nespretno, servirajući laži i dovođenjem javnosti u zabludu. Na njihove laži nećemo odgovarati, jer mi ne lažemo, niti umijemo raditi ono što g. Elvir Klica, osim toga, najbolje radi - uništavati nacionalno blago. G. Klica mora znati da tamo gdje će uskoro morati da odgovara na pitanja, suočen sa dokazima i činjenicama, neće smjeti da laže, jer i davanje lažnog iskaza krivično djelo. Da bi se bolje spremio za izjavu koju će morati dati u tužilaštvu, šaljemo medijima snimak napravljen 5. novembra 2019. u 11 sati, u zoni stroge zabrane - na Tankom rtu. To je, g. Klica, samo par stotina metara od upravne zgrade NP Skadarsko jezero. Na snimku se vidi više osoba koje čine krivično djelo izlov ribe mrežama u strogom zabranu, naočigled službe zaštite NP Skadarsko jezero", saopšteno je iz KOR-a.

Iz KOR-a su dostavili i fotografije bagera nastale, kako navode, ranije ove godine na lokaciji Kažića tapija, unutar NP Skadarsko jezero.

kažića tapija
"Ranije ove godine na lokaciji Kažića tapija"(Foto: KOR)

Dostavili su i satelitske snimke na kojim se, dodaju, jasno vidi nivo devastacije i mašina.

Satelitski snimci
Satelitski snimci

"Ove, a i brojne druge snimke, dokumente i dokaze Koalicija za održivi razvoj će u četvrtak, za kada nam je g. Stanković zakazao sastanak, predati tužiocima. Nakon toga, g. Stanković i njegovi saradnici će cijeniti ko je pričao istinu, a ko i zbog kojih razloga žmurio na kriminal. KOR poziva i ohrabruje sve koji imaju saznanja ili materijale o nepravilnostima u NPCG da nam i dalje šalju, kako bismo zajedno zaštitili prirodno blago Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: