Za nadogradnju oklopnih vozila još 35 miliona

Dio o nadogradnji navodi se u dijelu Predloga zakona koji se tiče planova Vlade za potpisivanje kreditnih aranžamana
3137 pregleda 25 komentar(a)
Prva isporuka “Oshkosha” u drugoj polovini 2020, Foto: Shutterstock
Prva isporuka “Oshkosha” u drugoj polovini 2020, Foto: Shutterstock

Ministarstvo odbrane namjerava da sljedeće godine krene u nadogradnju lakooklopnih vozila vrijednu do 35 miliona eura, predviđeno je Predlogom zakona o budžetu za 2020.

Prethodno su, prošlog mjeseca, Crna Gora i Sjedinjene Američke Države potpisale oko 30 miliona eura vrijedan ugovor o nabavci ove vrste vozila američke kompanije “Oshkosh”. Prva isporuka ovih vozila se očekuje u drugoj polovini sljedeće godine, nakon čega će se, rečeno je “Vijestima” iz resora odbrane, krenuti sa ugradnjom sistema za daljinsko upravljanje vatrom.

“Pored povećanja vatrene moći jedinica naše vojske, na ovaj način, stepen zaštite posade vozila biće na znatno višem nivou, jer će se upravljanje vatrom vršiti iz unutrašnjosti vozila. Bez tih stanica, naši vojnici bi morali da upravljaju vatrom van vozila, zbog čega bi se izlagali dodatnom riziku”, rečeno je iz resora Predraga Boškovića.

Ministarstvo je, navode u tom resoru, u prethodnom periodu istraživalo tržište prema zahtijevanim tehničkim karakteristikama ovih sistema.

“U skladu sa dosadašnjim pregovorima, procjenjuje se da će ugradnja, obuka ljudstva i održavanje tih sistema odbrane koštati približno koliko je predviđeno budžetom za 2020”, stoji u odgovoru.

Dio o nadogradnji navodi se u dijelu Predloga zakona koji se tiče planova Vlade za potpisivanje kreditnih aranžamana.

Kako je ranije objavljeno, prva isporuka od 20 vozila kompanije “Oshkosh” se očekuje u drugoj polovini sljedeće godine, a cijela isporuka će se realizovati fazno do 2023. godine.

Rata za izmirenje kredita pominje se i u Predlogu zakona o budžet za 2020.

Sredstva za izmirenje rate u iznosu od šest miliona eura za nabavku 67 oklopnih vozila za potrebe Ministarstva, kroz kreditni aranžman, će za potrebe tog resora biti planirana na poziciji otplata duga kod Ministarstva finansija.

Sa iste pozicije biće, kako se navodi u predlogu, su i sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona eura za nabavku tri višenamjenska helikoptera.

Ministarstvo je prošle godine trgovalo tri višenamjenska helikoptera kompanije “Bell helicters”, koji su isporučeni prošle godine.

Nedavno je objavljeno da će od iste kompanije kupiti još četiri helikoptera.

“Uvidjeli smo da je model ‘505’ optimalno rješenje za VCG koji će služiti za svakodnevnu upotrebu, obuku pilota i tehničkog sastava kao i za zadatke lakog transporta i taktičkog izviđanja, odnosno za zadatke za koje su do sada korišteni helikopteri tipa ‘Gazelle’. Na ovakav način Vojska bi bila opremljena sa vazduhoplovima iz iste kompanije (Bell), što bi značajno povećalo efikasnost održavanja i eksploatacije istih”, pojasnili su iz Ministarstva.

Vazduhoplovstvo VCG raspolaže sa 13 lakih višenamjenskih helikoptera tipa „Gazelle“, čija je prosječna starost 28 godina. Iz Ministarstva ističu da troškovi održavanja i opravki “Gazella” iznose skoro jednu trećinu novog helikoptera ovog tipa, a takođe se, dodaju, javlja i problem obezbjeđenja rezervnih djelova jer se takvi helikopteri više ne proizvode i dovodi se u pitanje rentabilnost održavanja i dalja upotreba

Bonus video: