Student prijavio Andrijaševića, on zloupotrijebio podatke o ocjenama?

Profesor Filozofskog fakulteta Etičkom odboru UCG dostavio uvjerenje o položenim ispitima studenta koji ga je prijavio zbog omalovažavanja
20794 pregleda 57 komentar(a)
Andrijašević, Foto: Luka Zeković
Andrijašević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.11.2019. 08:25h

Profesor Filozofskog fakulteta Živko Andrijašević navodno je zloupotrijebio lične podatke studenta tokom procesa pred Etičkim odborom Univerziteta Crne Gore, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama sa UCG, Andrijaševića je Etičkom odboru prijavio student Filozofskog fakulteta i to zbog toga što ga je navodno “ponižavao tokom polaganja ispita”.

Izvor “Vijesti” tvrdi da je profesor, da bi dokazao da student nema kredibilitet da protiv njega podnosi pritužbu, Etičkom odboru dostavio Uvjerenje o položenim ispitima i ocjenama u dosadašnjem toku školovanja.

Tvrdi i da je izjašnjenje profesora na pritužbu studenta zavedeno 22. oktobra, te da na posljednoj strani stoji:”...Da se ne bi stekao utisak da sam mu dao nižu ocjenu od onih koje inače dobija, navodim da je na osnovnom studiju položio 25 ispita... U prilogu dostavljam uvjerenje o položenim ispitima studenta...”.

Andrijašević je u izjavi “Vijestima” potvrdio da je protiv njega pokrenut postupak pred Etičkim odborom UCG, ali tvrdi da nije dostavio tom tijelu Uvjerenje o položenim ispitima studenta koji se na njega žalio.

“Za sve profesore i saradnika UCG svi podaci o položenim ispitima dostupni su preko Centralnog informativnog sistema”, kazao je Andrijašević, pojasnivši da se to ne odnosi samo na informacije o predmetima koje on lično predaje nego na sve.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović poručio je da će inicirati postupak nadzora kako bi se utvrdilo ko je i na koji način, bez saglasnosti studenta dostavio ove podatke Andrijaševiću i Etičkom odboru UCG.

Rektorat UCG
Rektorat UCG(Foto: Boris Pejović)

Ovaj dokument izdaje se na lični zahtjev studenta, odnosno uz ovjereno ovlašćenje u slučaju da visokoškolac nije u mogućnosti da lično dođe po dokumenta u studentsku službu fakulteta.

Radenko Lacmanović u izjavi za “Vijesti” kaže da je “očigledno da je došlo do neovlašćenog korišćenja podataka iz Uvjerenja o položenim ispitima studenta”.

“Profesor koji je tako postupio nije za to imao zakonski osnov, a očigledno ni saglasnost studenta. Dakle, može se reći da je obrada ličnih podataka izvršena suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, jer nije postojao nijedan od razloga na osnovu kojih bi se lični podaci mogli obrađivati bez saglasnosti lica na koje se odnose. Jasno je da podaci iz Uvjerenja o položenim ispitima nijesu korišćeni u svrhu za koju su prikupljani”, kazao je Lacmanović.

Prema nezvaničnim informacijama iz Rektorata, student se žalio na neakademsko ponašanje profesora Andrijaševića tokom ispitnog roka. Nakon što je student dao odgovor na ispitno pitanje, Andrijašević je navodno od njega tražio da pročita što o toj temi piše u udžbeniku istorije za osmi razred osnovne škole.

Student je to odbio, objašnjavajući Andrijaševiću da ga ne smije omalovažavati.

UCG ne odgovara na pitanja

Sa UCG nije odgovoreno “Vijestima” da li je Etičkom odboru stigla pritužba protiv Andrijaševića i u kojoj je fazi proces. Nijesu odgovorili ni da li je, tokom postupka, profesor dostavio izjašnjenje i šta u to dokumentu piše, odnosno da li je dostavio podatke o položenim ispitima studenta.

Bonus video: