Evakuisali oboljelog putnika sa kruzera "MSC Magnifica"

Prema riječima načelnika Sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarka Lukšića, UPSUL je sinoć oko 22.15 sati obaviještena o tzv. MEDICO uzbuni (traženju pomoći iz medicinskih razloga) sa broda “MSC Magnifica” dok se ovaj nalazio na oko 95 nautičkih milja od naših teritorijalnih voda, u plovidbi od Otranstkog tjesnaca prema Boki Kotorskoj
4921 pregleda 2 komentar(a)
Sa akcije evakuacije putnika, Foto: UPSUL
Sa akcije evakuacije putnika, Foto: UPSUL
Ažurirano: 23.11.2019. 11:06h

Ekipa Uprave pomorske sigurnosi i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) uspješno je rano jutros sa italijanskog kruzera „MSC Magnifica“ koji je bio u plovidbi našim vodama, evakuisala jednog putnika kojem je trebala hitna medicinska pomoć.

Sa akcije evakuacije putnika
Sa akcije evakuacije putnika(Foto: UPSUL)

Prema riječima načelnika Sektora za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja, Žarka Lukšića, UPSUL je sinoć oko 22.15 sati obaviještena o tzv. MEDICO uzbuni (traženju pomoći iz medicinskih razloga) sa broda “MSC Magnifica” dok se ovaj nalazio na oko 95 nautičkih milja od naših teritorijalnih voda, u plovidbi od Otranstkog tjesnaca prema Boki Kotorskoj.

“Javljeno je da jednom putniku britanskom državljaninu, treba hitna evakuacija sa broda iz medicinskih razloga, pa je odmah pokrenuta koordinisana akcija. Operateri našeg Operativnog centra u saradnji sa pilotskom službom Luke Kotor, Lučkom kapetanijom Kotor, Sektorom pomorske granične policije Hrceg Novi, Operativno-komunikacionim centrom 112 MUP-a i Hitnom pomoći iz Herceg Novog krenili su u akciju".

MSC Magnifica
MSC Magnifica(Foto: shipspotting.com)

"Brzo spasilačko plovilo SAR-1 UPSUL-a je potom na ulazu u naše teritorijalne vode, sačekalo i presrelo itaijanski kruzer i uz pomoć njegove posade, izvršilo operaciju preuzimanja i evakuacije putnika sa broda. Oboljeli putnik je preuzet na SAR-1 na kome je pored redovne posade bio i naš medicinski tehnilar, pa je uspješno prrvezen i u luci Zelenika, u 3.06 časova, predat je ekipi Hitne pomoći iz Herceg Novog koja je preuzela njegov dalji medicinski tretman. Prema posljednjim informacijama, oboljelom putbiku je bolje i on se uspješno oporavlja", kazao je jutros “Vijestima” Lukšić.

Sa akcije evakuacije putnika
Sa akcije evakuacije putnika(Foto: UPSUL)

On je istakao da je akcija koja je sprovedena jutros prije zore, već treći slučaj evakuacije putnika sa kruzera na moru u našim vodama u posljednje vrijeme, te da je uspješno izvedena uz saardnju svih odgovornih državnih službi.

“To pokazuje spremnost naše pomorske administracije da odgovori ovakvim kompleksnim slučajevima.", podvukao je Lukšić

Bonus video: