Radovanov most nije izdržao poplavu

„Pješke se usudimo da pređemo preko mosta, ali autom ne smijemo"
5526 pregleda 0 komentar(a)
Vulanović na oštećenom mostu, Foto: Privatna arhiva
Vulanović na oštećenom mostu, Foto: Privatna arhiva

Nikšićanin Radovan Vulanović skoro četiri godine u selu Laz (Asanadžove doline), četiri kilometra od Nikšića, gradio je most na rijeci Gračanici kako bi svoje i imanje svoje braće povezao sa glavnim putem. Taj svojevrsni građevinski poduhvat okončan je 2013.godine, kada je most završen, ali je zbog nabujale Gračanice nedavno most Vulanovića „poklekao“.

„Izdržao je most sve, ali ove godine je bila velika bujica pa jedna noga nije izdržala i most je kleknuo. Može da se sanira, ali trenutno nemam sredstava, pa sam štetu prijavio opštinskoj komisiji. Rekli su da će doći, tako da očekujem da će pomoći. Most vodi do kuća naše porodice, moje i braćine, kao i do ostalih mještana“, kazao je Vulanović.

Za popravku mosta u Lazu potrebno mu je, kako je objasnio, dva miksera betona i nešto malo mreža, dok bi sve radove završili on i prijatelji.

„Pješke se usudimo da pređemo preko mosta, ali autom ne smijemo. Pretjeram i drva, da bi se djeca ogrijala. Gornji dio mosta bi se odmah mogao sanirati, dok bi noga od mosta mogla brzo, čim se voda povuče“, objašnjava Radovan Vulanovć. Stope mosta, dugog 12 metara, pravljene su od guma za bagere i šlepere.

“Ukopane su stope dva metra dubine. Stavljen je beton sa armaturom, a da ne bih šalovao stavio sam gume. U most je otišlo oko 40 kubika betona i preko dvije tone željeza”, kazao je Vulanović. Nažalost, poslednjih nekoliko godina Vulanovići su često na meti lopova koji sa sobom odnose sve što im do ruku dođe. “Eto, sad neće moći ni lopovi preko mosta da prenesu to što ukradu”, našalio se Vulanović.

Bonus video: