Vakcinu protiv gripa primilo više od šest hiljada građana

"Budući da je vakcinacija najefikasnija preventivna mjera, kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa, pozivamo sve građane koji imaju indikaciju da se jave izabranom doktoru i što prije se vakcinišu i time zaštite sebe i doprinesu sprječavanju širenja virusa"
877 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Podgorici je od 11. novembra, kada je počela vakcinacija u domovima zdravlja, vakcinu protiv gripa primilo više od šest hiljada građana.

Po kategorijama su najzastupljenije osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, lica u kolektivnom smještaju, pripadnici službi koje su važne za funkcinisanje, djeca i trudnice.

"Ove godine je veoma dobar odziv na vakcinaciju i zdravstvenih radnika, pa i povećan obuhvat vakcinacije, čime su značajno doprinijeli kvalitetu ovogodišnje kampanje", kaže se u saopštenju.

Navodi se da vakcina protiv gripa u Domu zdravlja Podgorica ima dovoljno.

"Budući da je vakcinacija najefikasnija preventivna mjera, kada se radi o sprječavanju obolijevanja i komplikacija gripa, pozivamo sve građane koji imaju indikaciju da se jave izabranom doktoru i što prije se vakcinišu i time zaštite sebe i doprinesu sprječavanju širenja virusa", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su medicinski timovi podgoričkog Doma zdravlja obavili preglede i vakcinaciju protiv gripa štićenika JU Zavoda Komanski most.

Ljekari su pregledali 112 štićenika, od čega je vakcinu protiv gripa primilo 108, dok je preostalima zbog respiratornih infekcija odložena vakcinacija nakon liječenja i kontrolog pregleda.

"S obzirom da se radi o posebno osjetljivoj populaciji, koja se nalazi u kolektivnom smještaju, Dom zdravlja Podgorica, u saradnji sa rukovodstvom Zavoda, preduzeo je konkretne mjere kako bi se štićenici ove ustanove zaštitili od obolijevanja od gripa, širenja virusa i komplikacija bolesti", kaže se u saopštenju.

Bonus video: