SNP: U 2018. godini 804 slučaja nasilja nad ženama

O nasilju nad ženama i u porodici danas se u našoj zemlji govori otvorenije i slobodnije, smatraju oni, a prijave nasilja su češće, ali pravna regulativa i kaznena politika i dalje kaskaju za onom u svijetu
327 pregleda 0 komentar(a)
SNP, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
SNP, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Danas se u svijetu obilježava 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"U Crnoj Gori su u 2018. godini centrima za socijalni rad prijavljena 804 slučaja nasilja nad ženama. Statistika pokazuje da je svaka druga žena nekada u svom životu bila žrtva nasilja, a u prošloj godini svaka peta žena je trpjela neki oblik nasilja", saopštili su iz SNP-a.

O nasilju nad ženama i u porodici danas se u našoj zemlji govori otvorenije i slobodnije, smatraju oni, a prijave nasilja su češće, ali pravna regulativa i kaznena politika i dalje kaskaju za onom u svijetu.

U SNP-u smatraju da je posebno zabrinjavajuće to što i dalje veliki broj slučajeva nasilja ostaje neprijavljen jer se žrtve plaše nasilnika i nemaju povjerenje u institucije koje treba da ih zaštite. U tom smislu, široko prihvaćeno shvatanje da je nasilje nad ženama, naročito ono u porodici, privatno pitanje, mora biti eliminisano.

"Iako je ratifikovala Istanbulsku konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Crna Gora je i dalje zemlja u kojoj se za prebijanje žene propisuje novčana kazna od 150 eura.Socijalistička narodna partija smatra da država mora pokazati apsolutnu odlučnost da unaprijedi sistem odgovora na nasilje, a to će se postići kroz unapređenje zakona i pooštravanje sankcija. Zato je potrebno spriječiti da novčano kažnjavanje učinilaca nasilja postane dominantno, jer se na taj način dodatno ugrožavaju žene i djeca koji zavise od nasilnika, te šalje poruka da onaj ko ima novac može činiti nasilje za koje neće biti ozbiljno sankcionisan.", kazali su iz SNP-a

Bonus video: