Nikšić: Branićemo pijacu životima

Na izjave predstavnika Opštine da pijaca više liči na buvljak nego na zelenu pijacu, jer se prodaje i garderoba, cvijeće, kućne potrepštine, prodavci odgovaraju da na samom ulazu stoji obavještenje da je u pitanju gradska tržnica, a ne zelena pijaca
3152 pregleda 0 komentar(a)
Protest u NK, Foto: Svetlana Mandić
Protest u NK, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 25.11.2019. 18:58h

Nikšićane su jutros dočekale pokrivene tezge na pijaci čime su zakupci željeli da izraze nezadovoljstvo zbog najavljenog izmiještanja dijela pijace zbog novoizgrađenog tržnog centra, ali i da poruče lokalnoj upravi da se, kako rekoše, neće tako lako odreći kore hljeba.

“Lijevi dio pijace se ruši i ne znamo šta i na koji način će da rade, ali znamo da ostajemo bez pijace, bez obilježja grada. Dobijamo neka pisma u kojima piše da se prepravlja i ruši lijevi dio, a ostaje desetak tezgi u desnom dijelu pijace, ali niko da nam objasni šta se dešava”, kazao je Mijo Lalatović.

Zifo Hodžić objašnjava da će u 200 kvadrata tržnog centra, koliko je ostavljeno za pijacu, biti mjesta za manji broj tezgi i to samo za zakupce koji prodaju voće i povrće. Sada, prema riječima Hodžića, samo u jedom dijelu pijace ima 60 tezgi, a stalnih zakupaca je četrdesetak, dok je onih dnevnih, kako tvrde, i više.

“Ne branim pijacu zato što sam zakupac i što će samo meni trebati, već je treba odbraniti od gradske vlasti zbog grada, zato da bi omladina koja nema gdje da radi mogla ovdje naći utočište da zaradi da preživi jednog dana, kao što sam to i ja uradio prije 20 godina. I iškolovao djecu od ovoga. U njihovu priču više ne vjerujem. Čim oni hoće da sruše simbol grada i da uzmu jednu stranu, tu pijace više nema, ona je ugašena. I ovako samo na pola diše. Pola pijace su davno uzeli. U interesu je samo pojedinaca da se taj dio uzme. I ovo će naredne gdine da uzmu i da bude parking, kao što su uzeli ono prvo. Ako dođu sa mašinama da uklanjaju tezge blokiraćemo ih i spriječiti ih golim životima”, poručio je Hodžić.

Na izjave predstavnika Opštine da pijaca više liči na buvljak nego na zelenu pijacu, jer se prodaje i garderoba, cvijeće, kućne potrepštine, prodavci odgovaraju da na samom ulazu stoji obavještenje da je u pitanju gradska tržnica, a ne zelena pijaca

“Imam ugovor o dozvoli prodaje kućnih potrepština. Ugrožena sam kao samohrana majka petoro djece. I da sam sama bila bih ugrožena, a da je sreće ne bih tu ni morala da prodajem, nego bih negdje drugo radila. Tražimo samo da nam ovo ostane, da možemo svakodnevno zaraditi za ručak. Ne trebaju nama vile i kule. Borimo se za goli život i branićemo dostojanstvo i egzistenciju svoje porodice”, poručila je Nevenka Zeković.

Miri Raičević, koja 30 godina na pijaci prodaje cvijeće, nije jasno zbog čega im odjednom smetaju prodavci koji ne prodaju voće i povrće.

“Do sada nikome to nije smetalo od nadležnih, niti smo imali problema. Danas im smeta. Na pijaci danas nije bogaćenje, samo preživljavanje. Sa 150 eura se ne može živjeti. Nećemo dati pijacu, branićemo je golim životima“, poručila je Raičević.

Tržni centar koji je napravljen na južnoj strani pijace počeo je da se gradi prije petnaestak godina i njegovo otvaranje, kako najavljuju iz lokalne uprave, planirano je 10.decembra.

Prodavcima na pijaci je dostavljen dopis koji su iz lokalne uprave uputili direktoru Komunalnog preduzeća u kome stoji da će dio pijace u kome se prodaju mliječni proizvodi biti spojen sa novosagrađenim tržnim centrom i to na način što će biti probijen otvor u zidu koji ih spaja, sa ugradnjom dvokrilnih vrata.

„Pijačna prodaja i zakup tezgi u narednom periodu odijaće se u dijelu pijace između tržnog centra i postojeće prodavnice gdje trenutno postoji oko 60 tezgi koje se ne koriste. U cilju obezbjeđivanja zaštite tezgi u periodu dana kada zakupci ne budu radili, u toku je izrada metalnih rešetki, paravana koji će u toku dana biti otvoreni, a u popodnevnim časovima zatvoreni, čime će se obezbijediti i sigurnost robe i zakupaca tezgi, a ujedno omogućiti nesmetan prolaz kroz pijacu za pješake“, stoji u dopisu.

Kako su naveli, tezge i metalna konstrukcija nadstrešnice biće obnovljeni i zaštićeni, a svi radovi, koji bi trebalo da počnu za dan-dva, biće završeni do 10.decembra kada je planirano otvaranje tržnog centra.

Bonus video: