DIK je posao za tužioce i revizore

Za nepune dvije i po godine, članovima i sekretaru DIK-a isplaćeno je po raznim osnovama blizu 200.000 eura
2222 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada DIK-a, Foto: Boris Pejović
Zgrada DIK-a, Foto: Boris Pejović

Državna izborna komisija (DIK) trebalo bi da uživa najveće povjerenje u državi, ali su primjeri spornih isplata njenim članovima pokazali da je daleko od toga, ocijenili su sagovornici iz civilnog sektora.

Pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, pojedini članovi su, prema infrormacijama “Vijesti”, dobijali duplo više novca za službena putovanja nego što je propisano, za gorivo uzimali kao da na sjednice dolaze iz ruske prijestonice a ne sa sjevera Crne Gore, ali i uzimali dnevnice uprkos tome što u DIK dolaze sa posla koji je udaljen samo nekoliko stotina metara.

Za nepune dvije i po godine, članovima i sekretaru DIK-a isplaćeno je po raznim osnovama blizu 200.000 eura.

Iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatraju da informacije o načinu raspodjele novčanih sredstava članovima DIK-a zahtijevaju da Državna revizorska insitucija stavi tu instituciju na listu za reviziju, ali i da bi tužilaštvo moralo da se zainteresuje za čitav slučaj, jer postoje osnovi sumnje da je tu bilo i krivičnih djela.

Povezani članci

26. Novembar 2019.

Kada građani časte gorivo, Rožaje daleko kao Moskva

“Posebno je zabrinjavajuće što se radi o instituciji u koju građani moraju imati najveći stepen povjerenja jer ona kontroliše jedan od najvažnijih procesa demokratskog društva - izborni proces. Činjenica da njeno profesionalno osoblje i članovi neodgovorno upravljaju našim novcem dovodi u pitanje i njihov kredibilitet u ono što im je osnovni posao a to je kontrola regularnosti izbornog procesa. S pravom možemo da se pitamo da li oni mogu svoj posao raditi kako treba kada imamo ovakve primjere zloupotrebe sredstva, a samim tim i kršenja zakona i etičkih normi, unutar same institucije”, ocijenio je za “Vijesti” Vasilije Radulović.

Vasilije Radulović
Radulović(Foto: CGO)

Međutim, Radulović smatra da je dobro što je ovo pitanje na ovakav način upravo sada otvoreno jer može biti koristan materijal i Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva koje se, između ostalog, bavi i budućom organizacijom DIK-a, a kako bi se rad ove institucije uredio “da bude transparentan i odgovoran”.

“Znači, veoma je važno da se sada sprovede disciplinska i ostala odgovornost i do kraja rasvijetli način trošenja sredstava za putne troškove, dnevnice i ostale naknade kako bi se stvorili uslovi da imamo DIK sa integritetom i povjerenjem građana u zakonitost njenog djelovanja”, kazao je on.

Čelnik Centra za građanske slobode (CGS) Sergej Sekulović ocijenio je juče da “ovakav DIK pravi troškove koji su takvi da bi mogli informacije koje smo saznali okarakterisati kao uvredljive”.

Sergej Sekulović
Sekulović(Foto: Boris Pejović)

“Treba poći od postojećih nadležnosti DIK-a i njegove pozicije u izbornom sistemu. Držim da se njegova pozicija postavljala između političkog servisa i nadzornog organa bez krila. Povjerenje u birački spisak i vjerujem prirodnije finansiranje političkih partija i kampanja bi trebalo da budu njegove nadležnosti koje se vrše u kontinuitetu. Ovako mi se čini da između izbora na postoji bilo kakva suštinska sistemska nadležnost ili se na njih gleda kao na puku formalnost”, kazao je on.

Prema njemu, suštinsko pitanje je da li se želi profesionalizovani DIK koja ima važnu sistemsku ulogu u kontinuitetu ili nejaki politizovani drugostepeni upravni organ.

Sošić: Bilo bi kazni da imamo budžetskog inspektora

Već gotovo četiri godine nemamo imenovanog budžetskog inspektora koji bi vršio nadzor nad zakonitim trošenjem budžetskih sredstava i koji bi, po prijavi ili kroz redovne kontrole, mogao da otkrije ove prestupe u DIK-u i kazni ih, kazao je istraživač javnih politika u Institutu alternativa Marko Sošić.

Prema riječima predstavnika IA, pogotovo je problematično da osobe koje već zauzimaju odgovorna mjesta u upravi primaju obične i posebne naknade za rad u DIK-u, a istovremeno i pune zarade i ostale naknade za svoje redovne poslove u upravi.

Marko Sošić
Marko Sošić(Foto: Boris Pejović)

“Pitanje je kako uspijevaju da podijele svoje vrijeme i na kojem poslu daju svoj puni kapacitet, a na kojem ne zaslužuju zaradu u punom iznosu”, kazao je on za “Vijesti”.

Sošić ističe i da je ovaj slučaj ilustracija i koliko veliki prostor postoji za uštede u državnom budžetu kroz racionalizaciju izdataka za službena putovanja, gorivo i korišćenje službenih vozila, ali i druge diskrecione troškove.

“Povećanje budžeta DIK-a ima taman toliko uticaja na regularnost izbornog procesa koliko i povećanje budžeta Agencije za sprečavanje korupcije na sprečavanje korupcije - dakle nikakvog”, tvrdi Sošić

“Podsjećamo da su u predlogu budžeta za 2020. svi ovi izdaci povećani na nivou cijele uprave u odnosu na tekuću godinu - službena putovanja, rashodi za gorivo, naknade za prevoz, kao ukupni tekući budžet - a izgleda da će i u izbornoj godini ovi izdaci proći bez budžetske kontrole od strane inspekcije, za šta je glavni krivac Ministarstvo finansija”, upozorio je on.

Bonus video: