EKIPA OPREMLJENA ZA PUT

Crnogorski vatrogasci krenuli u Albaniju na ispomoć

Tehničko vozilo SZS Tivat sa dva člana posade i kompletnom opremom upućeno je jutros preko granice
7829 pregleda 5 komentar(a)
Nuhodžić danas sa vatrogascima, Foto: Siniša Luković
Nuhodžić danas sa vatrogascima, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.11.2019. 14:44h

Specijalni crnogorski tim koji čini 18 spasilaca iz službi zaštite i spašavanja i šest predstavnika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upućen je jutros u Albaniju u skladu sa potrebama koje je su iskazale albanske vlasti i dogovorom postignutim juče prilikom boravka članova naše Vlade u Draču, a na osnovu današnje odluke Vlade.

Vlada je donijela odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanja iz ruševina Republici Albaniji.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je, ispraćajući tim, da je riječ o vrhunski obučenim profesionalcima, spremnim da se suoče sa svim posljedicama elementarnih nepogoda i pomognu unesrećenima.

„Ovaj specijalni tim čine dobro obučeni profesionalci, koji će pružiti adekvatnu pomoć unesrećenima. Nemam dilemu da će oni svoje operativne zadatke izvršiti odgovorno i požrtvovano, kao da to rade svojoj zemlji, bez razlike. Dakle, mi smo u obavezi da to činimo i kao zemlja članica NATO-a i saveznica, ali prije svega to je naša ljudska dužnost i obaveza“, rekao je ministar i naglasio: „Kada se nekom desi nesreća, komšija je prvi koji pritekne u pomoć. Tako je to u životu naših građana, tako je to u našoj državnoj politici".

Krenuo tim iz Tivta

Vatrogasci Tivta su jutros krenuli na ispomoć kolegama u Albaniju kao pomoć Crne Gore toj državi povodom jučerašnjeg razornog zemljotresa.

Tehničko vozilo SZS Tivat sa dva člana posade i kompletnom opremom upućeno je jutros preko granice. Njegovu posadu čine dva pripadnika SZS koji su inače, završili specijalističku obuku za intervencije u spašavanju zatrpanih u ruševinama.

Tivatski vatrogasci
Tivatski vatrogasci(Foto: Siniša Luković)

Za sada nije poznato u kom albanskom gradu će oni djelovati jer to zavisi od potreba na terenu i koordinacije između albanskih vlasti i Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore koji je u tu zemlju kao ispomoć, uputio vatrogasce iz nekoliko crnogorskih opština.

Logistički tim SZS Tivat je opremio ekipu za put.

I Cetinjani idu u Albaniju

Dva pripadnika cetinjske Službe zaštite i spašavanja jutros kreću za Albaniju, kao dio nacionalnog tima za spašavanje iz ruševina.

Riječ je o vatrogascima Igoru Jovićeviću i Arseniju Đonoviću koji su, prema riječima komandira Službe zaštite i spašavanja Peđe Moštrokola, obučeni za ovakve situacije i ostaće u Albaniji do daljnjeg.

Cetinjski vatrogasci
Cetinjski vatrogasci(Foto: Vatrogasna jedinica Cetinje)

"Oni su dio nacionalnog tima, formiranog na osnovu odluke Vlade Crne Gore, a koji čine pripadnici svih službi zašite i spašavanja u Crnoj Gori i Direktorata za vanredne situacije MUP-a. Kreću jutros u devet sati iz Podgorice, zajedno sa ostatkom tima", kazao je Moštrokol.

Preporučujemo za Vas