U Kolašinu sanirane ulice, nova parking mjesta, turistička i saobraćajna signalizacija ...

Na sastanak, iako su pozvani, nijesu došli predstavnici CEDIS-a, Ski centra Kolašin 1450 Hitne pomoći i Crnagoraputa
1447 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinska lokalna uprava čini sve da turiste, tokom naredne turističke sezone, u tom gradu dočekaju što bolji uslovi. Već je urađeno mnogo posla, kada je riječ o sanaciji saobraćajnica, a predstoji još aktivnosti, koje će doprinijeti boljim komunalnim uslovima i turističkom imidžu grada.

To je na sastanku sa predstavnicima nadležnih institucija, preduzeća i službi , kazao predsjednik Opštine Milosav Bulatović. On je naglasio da je i u narednom periodu potrebna koordinacija i redovna komunikacija svih subjekata zaduženih za turizam.

Prema riječima sekretarke za urbanizam, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljane Rakočević, minulih dana sanirane su saobraćajnice u gradskom centru i postavljena horizontalna saobraćajna signalizacija.

„Do 10. decembra biće postavljena i vertikalna turistička signalizacija ka ski centrima. Planiramo postavljanje nekoliko saobraćajnih ogledala na problematičnim lokacijama, a zatim i postavljanje vertikalne saobraćajne signalizacije. Trenutno, većina saobraćajnih znakova je postavljena mimo propisa“, rekla je ona.

Na incijativu Ski centra Kolašin 1600, sjutra će biti organizovan sastanak sa predstavnicima Ministarstva ekonomije, lokalne uprave i investitora mHE, koja se gradi na Paljeviskoj rijeci, kako bi dogovorili detalje sanacije dijela puta prema skijalištima. Taj put je, kako je objašnjeno, zbog kopanja trase cjevovoda za mHE, značajno oštećen, pa je neophodna njegova popravka.

U pozitivan ishod najavljenog sastanka, to jest, da će put piti popravljen prije početka turističke sezone nada se i direktor Ski centra Kolašin 1600 Saša Jeknić. Prema njegovim riječima, to skijalište spremno dočekuje turističku zimu.

„U toku su radovi na asfaltiranju 350 metara puta od lokaliteta „Tri ruske vile“ pa do raskrsnice ka dva ski centra. Završen je i teder za asfaltiranje parkinga. Svega par dana je dovoljno da se taj posao završi. Takođe, u planu je i sanacija makadamskog parkinga. Sa tim i ostalim raspoloživim prostorom, Ski centar Kolašin 1600 imaće 500 parking mjesta“, najavio je on.

Iz tog ski centra, kaže direktor, raspoloženi su da participiraju u svim investicijama koje će poboljšati uslove za turiste, ali insistiraju da to čine i ostali koji prihoduju od turizma. Jeknići je najavio da će na tom skijalištu, od sredine decembra, svakih 15 dana biti organizovani koncerti poznatih estradnih umjetnika iz regiona.

Na sastanku je bilo riječi i o iznalaženju novih lokacija za parking u gradu. Predloženo je da to bude prostor pored zgrade Elekdrodistribucije. Na tom prostoru, kako je objašnjeno, mogli bi da vozila ostave svi oni koji nemaju adekvatnu zimsku opremu, neophodnu za saobraćajnicu do skijališta.

Kako je ocijenio načelnik kolašinskog Odjeljenja bezbjednosti Milija Vukanić, policija je prošle zime dala kvalitetan doprinos uspješnosti turističke sezone. Tako će biti i narednih mjeseci, tvrdi on. Vukanić, međutim, smatra da se često propusti u radu drugih pripisuju policiji, te da gužve i problemi na parkingu skijališta ne mogu biti isključiva odgvornost službenika OB.

Prema riječima komandira Službe zaštite Željka Darmanovića, u turističkim objektima kroz preventivne kontorle, treba obezbijediti adekvatnu protivpožarnu zaštitu. On je insistirao da se napravi baza podataka svih koji službi, na čijem je čelu, mogu pomoći pri intervencijama u slučaju nesreća i nepogoda.

Zoran Bulatović iz Gorske službe spasavanja (GSS), upozorio je da je neophodno da u akcijama spasavanja turista učestvuju samo ljudi osposobljeni za to. On je rekao i da je u Kolašinu, kao i u Žabljaku, neophodna stanica GSS.

Direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović, podsjetio je da će za narednu zimu biti obezbijeđen atutobus od grada do skijališta. U pripremi je, kaže on, flajer sa svi bitnim informacijama za turiste, uključujući i kalendar dešavaja u gradu i na skijalištima.

Potpredsjednik Opštine Bojan Kuburović naglasio je neophodnost koordiisanog rada svih gradskih službi i preduzeća, tokom narednih mjeseci. Radovno zimsko održavanje saobraćajnica, smatra on, je od ključnog značaja.

Na sastanak, iako su pozvani, nijesu došli predstavnici CEDIS-a , Ski centra Kolašin 1450 Hitne pomoći i Crnagoraputa.

Ski centar Kolašin 1600 inicirao prikupljanje pomoći za saniranje posljedica zemljotresa u Alabaniji

Direktor Ski centra Kolašin 1600 incirao da Opština, kao i važni turistički subjekti u Kolašinu organizuju sakupljanje novčane pomoći za saniranje posledica zemljotresa u Alabaniji. Taj novac, objasnio bi on, bio bi uplaćen na žiro račun akabnskog Crvenog krsta.

„S obzirom da se oko 85 odsto prihoda u turizmu u Kolašinu ostvari zahvaljujući turistima iz Albanije, smatram da je naša incijativa više nego opravdana. Mislim da u tome treba da učestvuju svi važni subjekti u gradu, uključjući i Opštinu, odbornike SO, skijališta, hotele... Ukoliko ne bude volje da svi zajedno to učinimo, mi iz Ski centara Kolašin 1600 ćemo, svakako, u okviru svojih mogućosti, to učiniti sami“, rekao je Jeknić.

Bonus video: