"Članovi krnjeg Savjeta RTV Rožaje uzeli pečate, zaposleni će godinu završiti sa tri neisplaćene zarade"

Sindikat medija je u dopisu odbornicima lokalnog parlamenta u Rožajama naveo i da pojedinci iz Opštine vrše direktan pritisak na dio zaposlenih u RTV Rožaje
953 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje, Foto: Turistička organizacija Rožaje
Rožaje, Foto: Turistička organizacija Rožaje

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) danas je od svih odbornika i odbornica u Skupštini Opštine Rožaje zatražio da po hitnom postupku iniciraju sazivanje sjednice lokalnog parlamenta i na dnevni red stave razmatranje situacije u Lokalnom javnom emiteru Radio i televiziji Rožaje, čiji su osnivači.

U dopisu koji je upućen na adrese odbornika i odbornica Bošnjačke stranke, Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata Crne Gore i Socijaldemokratske partije se navodi da je RTV Rožaje, čiji je osnivač Opština Rožaje, trenutno bez direktora, da su članovi krnjeg Savjeta koji su u konfliktu interesa, uzeli pečate firme, a da će zaposleni ovu godinu završiti sa najmanje tri neisplaćene zarade i ko zna koliko neisplaćenih poreza i doprinosa.

Sindikat medija je u dopisu odbornicima lokalnog parlamenta u Rožajama naveo i da pojedinci iz Opštine vrše direktan pritisak na dio zaposlenih u RTV Rožaje.

"O svemu navedenom informisani smo direktno od zaposlenih koji su preko svoje sindikalne organizacije članovi SMCG, a koji su protekle sedmice bili primorani da organizuju jednočasovni štrajk upozorenja i na taj način skrenu pažnju na situaciju u kojoj se nalaze. Nakon toga su i počeli pritisci na njih", kaže se u dopisu Sindikata medija.

Oni zbog toga traže od odbornika da sa pozicija na kojima se nalaze utiču da se ovo stanje promijeni, kao i da pitanje opstanka RTV Rožaje i njihovih 23 zaposlenih stave na dnevni red Skupštine po hitnom postupku.

"U RTV Rožaje rade vaši sugrađani i sugrađanke i dugujete im fer odnos naročito ako se ima u vidu da je Opština osnivač tog medija, da je on i osnovan kao radio i kasnije transformisan u radio televiziju upravo voljom Skupštine opštine Rožaje", navedeno je u dopisu.

Sindikat medija piše i da su odbornici/odbornice odgovorni te da "nije u redu da se našim koleginicama i kolegama, koji nisu krivi za situaciju u kojoj su se našli, okrenete leđa".

"Stabilno finansiranje i pun sastav Savjeta kojeg će činiti posvećeni ljudi koji razumiju probleme i način rada lokalnog javnog emitera su vaša obaveza i molimo vas da joj se posvetite i konačno ovaj medij izvučete iz krize", navodi se na kraju dopisa koji je Sindikat medija Crne Gore uputio odbornicima lokalnog parlamenta u Rožajama.

Kriza u ovom lokalnom javnom servisu tinjala je odavno, ali je kulminirala iznenadnom smrću bivšeg direktora.

Kada je nakon toga za vršioca dužnosti imenovana jedna od zaposlenih u RTV Rožaje, Lejla Fetahović, ona je započela da otkriva velike probleme u poslovanju i funkcionisanju javnog servisa.

Ti problemi su se ogledali u nezakonitom vođenju administrativnih i računovodstvenih poslova, do saznananja da su u ovom lokalnom javnom servisu nenamjenski potrošena velika finansijska sredstva koja su dobijena od međunarodne zajednice po projektu, odnosno da projekat nije ni realizovan.

Fetahović je odmah zatražila od lokalnih i opštinskih inspekcijskih službi da izvrše sve kontrole i utvrde činjenično stanje. Ona je, budući da to nije ranije nikada rađeno i ako predstavlja zakonsku obavezu javnih servisa, zatražila i da se uradi nezavisna revizija finansijskog poslovanja.

Kada je naišla na otpor kod članova Savjeta, Fetahović je podnijela ostavku, a Savjet nije imenovao novog vršioca dužnosti, već su pečate firme uzeli kod sebe.

Tako se ova medijska kuća na sjeveru Crne Gore našla u teškim problemima, a zaposleni strahuju da bi se sve moglo završiti gašenjem firme u kojoj rade.

U Rožajama lokalnu vlast vrši Bošnjačka stranka, sa koalicinim partnerima.

Bonus video: