Ostojić: Misija EK je bila prilika da se sagleda ostvareni napredak Crne Gore

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da je održan završni sastanak peer review misije EK o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma
579 pregleda 0 komentar(a)
Završni sastanak peer review misije EK o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore
Završni sastanak peer review misije EK o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, Foto: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Misija Evropske komisije (EK) o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma bila je prilika da se sagleda ostvareni napredak u toj oblasti i identifikuju polja u kojima je potrebno dalje unapređenje, kazala je šefica Radne grupe za pregovaračko poglavlje 24, Tanja Ostojić.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade rekli su da je danas održan završni sastanak peer review misije EK o kapacitetima Crne Gore u oblasti borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

Kako su naveli, cilj misije, koja je boravila u Crnoj Gori od utorka do danas, bio je da obezbijedi procjenu strateškog i zakonodavnog okvira i institucionalnih i operativnih kapaciteta pravosuđa, obavještajnih agencija i organa za sprovođenje zakona u toj oblasti iz perspektive pregovaračkog poglavlja 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Zatvarajući misiju, Ostojić, koja je generalna direktorica za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), istakla je da je misija bila prilika da se zajednički sagleda ostvareni napredak u toj oblasti i identifikuju polja u kojima je potrebno dalje unapređenje.

Nacionalni koordinator za oblast prevencije nasilnog ekstremizma, Dragan Pejanović, podsjetio je na sve aktivnosti koje se preduzimaju na polju prevencije i represije nasilnog ekstremizma i ukazao da rezultati govore o njihovoj posvećenosti tom pitanju, pogotovo kad se uzmu u obzir činjenica da je Crna Gora mala država u teritorijalnom, demografskom i ekonomskom smislu.

„Demonstrirali smo ekspertima posvećenost naših institucija na centralnom i lokalnom nivou, u sadejstvu sa civilnim sektorom, u ostvarenju mjerljivih rezultata i unapređenju stanja u ovoj oblasti“, naveo je Pejanović.

On je ocijenio da se na osnovu sagledavanja ostvarenih rezultata može zaključiti da je Crna Gora ozbiljan i kredibilan partner Evropskoj uniji (EU).

Načelnik Odsjeka za politička pitanja EU u Kancelariji za evropske integracije Miloš Radonjić naglasio je važnost misije ne samo u kontekstu pristupnih pregovora i ispunjenja privremenih mjerila zadatih u poglavlju 24, već i zbog nivoa sveukupne bezbjednosti, odnosno stvaranja uslova za sistemske odgovore na sve prijetnje u ovoj oblasti.

Član Operativnog tima za borbu protiv terorizma iz Uprave policije Radomir Radunović podsjetio je da su prilikom sačinjavanja novog strategijskog rješenja u oblasti borbe protiv terorizma uzete u obzir preporuke Evropske komisije u ovom pogledu.

U okviru misije održani su sastanci s predstavnicima MUP-a, Uprave policije, Specijalnog državnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Omladinskog centra Ministarstva sporta i mladih i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Bonus video: