"Trošili pare po propisima, zlonamjerno i tendeciozno pisanje o tome"

Tema jučerašnje sjednice bile sporne isplate članovima Komisije, o kojima su pisale “Vijesti”
2753 pregleda 2 komentar(a)
Članovi Državne izborne komisije sa predstavnicima OEBS-a, Foto: OEBS
Članovi Državne izborne komisije sa predstavnicima OEBS-a, Foto: OEBS

Sve isplate članovima Državne izborne komisije su u skladu sa propisima, a podaci koji su objavljeni o tome su “zlonamjerni i tendeciozni”, ocijenjeno je sa jučerašnje sjednice DIK-a.

Pored mjesečnih isplata od po 300 eura, ali i više hiljada eura koje dobijaju za svake izbore, pojedini članovi su, kako su objavile “Vijesti”, dobijali dvaput više novca za službena putovanja nego što je propisano i što ih je sljedovalo.

Pojedini su za gorivo dobijali kao da na sjednice dolaze iz ruske prijestonice, a ne sa sjevera Crne Gore, a neki nijesu odbijali dnevnice uprkos tome što na sjednice DIK-a dolaze sa u radno vrijeme, sa poslova udaljenih samo nekoliko stotina metara.

“Povodom javno objavljenih podataka u vezi sa troškovima DIK-a, posebno tokom 2018. godine, Komisija je na sjednici konstatovala da se radi o zlonamjernom i tendecioznom iznošenju i posebno komentarisanju tih podataka, koje ima za cilj urušavanje digniteta DIK-a, kao i svakog člana lično,” saopšteno je poslije sjednice.

Povezani članci

26. Novembar 2019.

Kada građani časte gorivo, Rožaje daleko kao Moskva

Dodaje se da je prošla bila izborna godina, što podrazumijeva vrlo intenzivan rad DIK-a u sprovođenju svih zakonom propisanih nadležnosti u vezi sa organizovanjem i sprovođenjem izbora.

“Vijesti” jesu konstatovale da je prošla bila izborna godina, ali se jedan od spornih računa odnosio na mjesec koji nije bio izborni - decembar.

Tog mjeseca bile su dvije sjednice, a jednom od članova DIK-a je za to isplaćeno 1.475 eura samo za gorivo.

“Komisija je, od odgovornog lica za finansijsko poslovanje, dobila odgovore da su troškovi i isplate članovima Komisije vršene u skladu sa propisima. Komisija ocjenjuje da nije slučajno što se ovakvim zlonamjernim pisanjem u periodu izrade novog izbornog zakonodavstva, pokušava narušiti dignitet članova DIK-a kao i sadašnji koncept funkcionisanja i njenog rada,” navodi se u saopštenju.

“Vijesti” su juče objavile da je Centar za građansko obrazovanje podnio krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv NN lica u toj instituciji zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“Grube nepravilnosti su posebno konstatovane u dijelu obračunavanja isplata po osnovu korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe i dnevnica za službena putovanja... U pogledu dnevnica za službena putovanja, one su obračunavane u punom iznosu i u slučajevima kada je njeno umanjenje propisano Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru,” stoji, između ostalog, u krivičnoj prijavi CGO-a u koju su “Vijesti” imale uvid.

Bonus video: