VIDEO Veterinarska stanica dostavila video: "Ekstremno veliki primjerak trihinele"

"Bolest je vrlo teška i posebno opasna kada se trihinela nastani u osjetljivim i važnim mišićima, kao što je očni, što nije nemoguće, ali je vrlo rijetko. Obično je to na mišićima nogu", kazao je veterinar Aleksandar Bulajić
7032 pregleda 0 komentar(a)
Trihinela, Foto: Printscreen
Trihinela, Foto: Printscreen

iz Veterinarske stanice u Beranama "Vijestima" su dostavili video zapis trihinele pod mikroskopom, čije prisustvo je juče dijagnostikovano kod jedne domaće svinje.

Doktori veterine juče su otkrili trihinelu na uzorku mesa sa svinje iz jednog domaćinstva u Andrijevici, i time spriječili da se prenese na ljude.

"Na ovom video zapisu mozete vidjeti jedan ekstremno veliki primjerak tog parazita i kako se ponaša. Ovaj primjerak smo izdvojili jer je bio najbolji da se snimi, a u uzorku mesa ima ih još na stotine", kazao je direktor Veterinarske stanice u Beranama doktor veterine Aleksandar Bulajić.

On je upozorio da je trihineloza bolest koja se prenosi na ljude konzumiranjem zaraženog mesa svinje, i da se potom parazit trihinele nastanjuje u mišićnim tkivima.

Povezani članci

30. Novembar 2019.

Berane: Utvrdili prisustvo trihinele kod svinje

"Bolest je vrlo teška i posebno opasna kada se trihinela nastani u osjetljivim i važnim mišićima, kao što je očni, što nije nemoguće, ali je vrlo rijetko. Obično je to na mišićima nogu", kazao je Bulajić.

Bolest kod ljudi se manifestuje slično gripu, i najbolniji period je kada iz digestivnog trakta parazit trihinele prelazi u mišićna tkiva.

Nakon toga, prema Bulajićevim riječima, on se tu doživotno nastanjuje i praktično je neizlječiv ali više nije opasan.

Nekada se bolest manifestuje laganije i skoro nezapaženo.

"Sve ovo govorimo zbog toga da bi apelovali na vlasnike domaćih svinja da u ovom periodu takozvanog svinjokolja obavezno provjere zdravlje životinje u najbližoj veterinarskoj stanici i izbjegnu naknadne probleme i komplikacije", rekao je Bulajić.

On je podsjetio da trihinela odavno nije otkrivena kod domaćih svinja i da su glavni prenosnici pacovi.

Parizit trihinele, kako je rekao, na čovjeka prelazi isključivo konzumiranjem zaraženog mesa.

Na sjeveru Crne Gore u ranijem periodu zabilježeno je više slučajeva kada su od trihineloze obolijevale čitave porodice.

Bonus video: