Podaci Granične službe Rusije: Crnu Goru posjetilo 318.000 ruskih turista

"Crna Gora je tradicionalno tražena kod onih koji cijene kvalitetan evropski odmor", navode u turističkoj kompaniji PAKS
0 komentar(a)
putovanje, Foto: Shutterstock.com
putovanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.03.2018. 11:51h

Tokom 2017. godine Crnu Goru je posjetilo 318.000 ruskih turista, što je za 7,8 odsto više nego 2016. godine, podaci su Granične službe Rusije, a turistički operatori predviđaju još veću posjetu ove godine.

Kako navodi Asocijacija turističkih operatora Rusije (ATORS), taj podatak se može smatrati relevantnim, jer Crna Gora za građane Rusije nije tranzitna zemlja, a poslovnih puteva je malo. Time se može smatrati da su svih 318.000 Rusa - turisti, tvrdi ATORS.

Asocijacija navodi da se taj podatak ne podudara sa zvaničnom statistikom Crne Gore, jer MONSTAT računa samo turistički boravak u smještaju sa 15 i više kreveta. Time je, po podacima MONSTATA broj turista u 2017. opao sa 317.000 na 91.000.

ATORS navodi da to ukazuje da je naglo porasla popularnost privatnog smještaja u stanovima i kućama, koje MONSTAT ne računa.

Pad potražnje organizovanog turizma potvrđuju i turistički operatori, navodi ATORS.

"Po opštoj ocjeni, na to su uticali geopolitička napetost između dvije zemlje i negativni informativni tok u Rusiji, vijesti o šumskim požarima u Crnoj Gori, kao i ponovno otvaranje Turske za ruske državljanje", navodi ATORS.

Asocijacija prenosi ocjenu turističke kompanije PAKS, jedne od najvećih za prodaju aranžmana za Crnu Goru, da se može očekivati povećanje broja ruskih turista ove godine.

"Crna Gora je tradicionalno tražena kod onih koji cijene kvalitetan evropski odmor", navode u toj kompaniji.

PAKS je ove godine ranije počeo pretprodaju aranžmana za ovu destinaciju, i prodaja je dosta aktivna, uglavnom za hotele visokog nivoa ili za jeftinije vile.

TUI Rusija ove godine bilježi aktivniju prodaju aranžmana za kvalitetne objekte nego u istom periodu prošle.

Ta kompanija je u ovoj godini povećala kapacitete u Crnoj Gori za 30 odsto u odnosu na prošlu.

"Interes prema zemlji postoji. Cijene su iste kao i prošle godine, naveli su u TUI Rusija, prenosi ATORS.

Po ocjeni turističkih operatora, avio prevoz prema Crnoj Gori je izbalansiran, i u jeku sezone neće biti ni deficita ni suficita.

Bonus video: