Povećane plate zaposlenima na UCG

Dogovoreno je i osnivanje Fonda za naučnostraživačku i projektnu djelatnost
3709 pregleda 5 komentar(a)
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete

Zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore (UCG) zarade od početka sledeće godine biće uvećene za devet odsto, a od 2021. za dodatnih tri odsto.

Kako su kazali iz Ministarstva prosvjete, to je kumulativno povećanje za više od 13 odsto.

Dogovoreno je osnivanje Fonda za naučnostraživačku i projektnu djelatnost.

Iz Ministarstva prosvjete su podsjetili da je isti princip povećanja zarada usaglašen nedavno sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore. Nakon inicijalnog usaglašavanja, predlog izmijenjenog kolektivnog ugovora će biti upućen u Vladinu proceduru.

Iz Ministarsva prosvjete su kazali da je dogovoreno osnivanje Fonda za podršku naučnoistraživačkim i projektnim aktivnostima na UCG.

"Iznos koji je namijenjen Fondu biće određen sporazumom koji će se svake godine potpisivati između Vlade i UCG, a njegovo funkcionisanje urediće se posebnim aktom. Fond će većim dijelom biti usmjeren na naučnoistraživački rad, ali i objavljivanje radova, projekte i drugo", naveli su iz Ministarstva.

Ministar prosjete Damir Šehović rekao je da je zadovoljan postignutim dogovorom. Kako je naveo, to je rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa upravom UCGi predstavnicima njegovog Sindikata.

Prema riječima Šehovića, Univerzitet je jedan od najvažnijih partnera u izgradnji kvaliteta i inegriteta na nivou čitave države, te je potpuno prirodno da na tom putu ima kontinuiranu podršku i potporu Vlade Crne Gore.

„Cijenim pritom da je dogovor značajan ne samo u dijelu povećanja zarada, već i zbog Fonda koji je neophodan svakom univerzitetu koji ima ambicije da postane prepoznat po kvalitetu na širem, evropskom tržištu, što svakako jeste slučaj sa Univerzitetom Crne Gore", kazao je Šehović.

Bonus video: