Uništeno više od hiljadu i po nebezbjednih igračka

Metodom procjene rizika analizirano je 116 uzoraka na prisustvo ftalata i bora u igračkama
875 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sa crnogorskog tržišta od početka marta do kraja novembra, povučeno je 38 vrsta od hiljadu i po nebezbjednih igračaka, koje su sadržavale nedozvoljene supstance.

Kako su kazali iz Uprave za inspekcijske poslove, metodom procjene rizika analizirano je 116 uzoraka na prisustvo ftalata i bora u igračkama.

Iz Uprave su rekli da je 38 uzoraka bilo neispravno, jer su uzorci plastičnih igračaka sadržali ftalate u koncentraciji većoj od dozvoljene i uzorci ljigavaca imali su nedozvoljenu koncentraciju bora.

„Podsjećamo da ftalati mogu štetiti zdravlju djece uzrokujući moguću štetu reproduktivnom sistemu. Gutanje ili kontakt s prekomjernom količinom bora može štetiti zdravlju djece oštećujući njihov reproduktivni sistem“, naveli su u saopštenju.

Kako su kazali na sjatu www.potrošač.me dostupan je pregled proizvoda za koje je laboratorijskim ispitivanjem utvrđeno da sadrže povećane koncentracije ftalata i bora od dozvoljenih sa podacima za identifikaciju proizvoda i preduzetim mjerama i obavještenjima za potrošače.

Bonus video: