Oprez sa agencijama koje nude američki san

Konzularno odjeljenje ambasade nedavno je zabilježilo porast broja zahtjeva za vizu aplikanata koje su prevarile lažne organizacije
6832 pregleda 8 komentar(a)
Sajt agencije American Dream, Foto: Printscreeen
Sajt agencije American Dream, Foto: Printscreeen

Crnogorski državljani koji žele da rade u Sjedinjenim Američkim Državama i u potrazi za poslom traže pomoć domaćih agencija, trebalo bi da dvaput razmisle o tome.

Iz ambasade SAD u Podgorici “Vijestima” su kazali da oni ne podržavaju nijednu agenciju koja nudi usluge posredovanja u zapošljavanju u toj zemlji i upozorili da su u konzularnom odjeljenju za izdavanje viza nedavno zabilježili i veći broj aplikanata koje su prevarile lažne organizacije.

To su iz Ambasade SAD u Podgorici “Vijestima” kazali odgovarajući na upit o agenciji American Dream, koja putem društvene mreže Fejsbuk, ali i na druge načine, crnogorske državljane poziva da se prijave za različite poslove u Americi.

“Američka ambasada ne podržava nijednu određenu agenciju za razmjenu i kao takva ne može potvrditi njihovu legitimnost. Konzularno odjeljenje ambasade nedavno je zabilježilo porast broja zahtjeva za vizu aplikanata koje su lažne organizacije prevarile obećavajući da će im osigurati vizu za kulturne razmjene ili radno iskustvo”, navodi se, pored ostalog, u odgovoru “Vijestima”. American Dream, agencija koja se predstavlja kao posrednik u zapošljavanju u SAD, na Fejsbuku je aktivna od decembra prošle godine. U Centralnom registru privrednih subjekata 2016. godine registrovana je istoimena firma, a kao djelatnost navedena je “pomoćna obrazovna”. Osnivač i izvršni direktor firme je, prema podacima CRPS, Ljubica Knežević.

Kneževići su i drugi zaposleni koji se zainteresovanima javljaju na Fejsbuk stranici, pa je tako Stojan Knežević kontakt koji se navodi u jednom od posljednjih oglasa sa početka novembra. U tom oglasu, American Dream poziva programere za obuku kroz rad u kompaniji u Los Anđelesu. Agencija je ranije objavila oglase u kojima navode da njihovi partneri u SAD “traže logističare kao pripravnike na period od 18 mjeseci”, a obuku i rad na godinu, navodno, omogućavaju i “momcima i djevojkama do 36 godina” kroz angažman “na velikim farmama za uzgoj prasića u svim krajevima SAD”.

“Uslovi izvanredni, obezbjeđen smještaj, režija i hrana”, stoji u jednom takvom pozivu.

“Vijesti” su nezvanično razgovarale sa Vjerom Knežević, konsultaktinjom za program “Profesori u SAD”, koji, čini se, privlači i najviše pažnje zainteresovanih.

U pozivu se navodi “profesori iz Crne Gore i regiona imaju priliku da u SAD dobiju profesionalni angažman u osnovnim i srednjim školama”, da je u pitanju posao na godinu do pet, da kandidati koji budu primljeni u Americi imaju status “izjednačen sa američkim profesorima”.

“Ne postoji starosna granica. Plaćen put. Beskamatna pozajmica za početne troškove. Posebno interesovanje je za profesore prirodnih nauka i svjetskih jezika”, stoji u pozivu.

Na pitanja, administratori stranice zainteresovane uglavnom upućuju na privatnu prepisku, ali postoji i jedan javni odgovor od prije nekoliko mjeseci. U njemu, ali i u nezvaničnom razgovoru sa novinarkom “Vijesti”, Knežević tvrdi da se program za rad profesora u SAD “implementira pod pokroviteljstvom američke vlade i da je uslove propisao Stejt department”.

Na pitanje novinarke da li je to isti program koji postoji na sajtu američke vlade u dijelu gdje su objavljeni programi razmjene, Kneževićeva je kazala “nisam čula da ima na sajtu vlade SAD”. Na stranici j1visa.state.gov objavljeni su detalji svih programa koje podržava američka vlada, kao i uslovi pod kojima zainteresovani mogu da se prijave.

U jednom od oglasa za profesore matematike, fizike, hemije, informatike i razredne nastave, kao uslov je navedeno “solidno znanje” engleskog, dok u jednom odgovoru na upit, iz American Dreama kažu da nivo znanja engleskog mora biti “prilično visok”. Objašnjavaju i da provjeru direktnom komunikacijom vrši njihov konsultant za jezik, sponzor iz SAD i na kraju predstavnici same škole.

Kneževićeva je u nezvaničnom razgovoru rekla da nacionalni sertifikati ne dokazuju znanje, ignorisala je pitanje o međunarodno priznatim sertifikatima, kao što su TOEFL (Test of English as a Foreign Language) i IELTS (International English Language Testing System) i rekla da to da li kandidati dovoljno dobro govore engleski njihovi američki partneri procjenjuju u direktnoj komunikaciji putem skajpa.

Potvrdila je i navode iz oglasa da profesori iz Crne Gore i regiona imaju plaćen put i beskamatnu pozajmicu za početne troškove. “Sponzor u SAD čiji smo mi partner snosi troškove avionske karte do 750 dolara, a ako karta košta više, kandidat sam plaća taj iznos preko. Po dolasku u SAD, sponzor donosi i karticu sa 2.200 dolara beskamatne pozajmice”, tvrdi ona.

Osim putem društvenih mreža, American Dream agencija objavljivala je oglase i putem portala za zapošljavanje prekoveze.me.

U Srbiji postoji slična agencija - American Spirit, na čijoj internet stranici su slični oglasi. Oni navode i da su ovlašteni “kao jedina agencija u regionu da regrutuju profesore za plasmane K-12 u javnim, privatnim i čarter školama” u Sjevernoj i Južnoj Karolini, Virdžiniji i na Floridi. Kandidatima za usluge posredovanja naplaćuju oko 130 eura, nigdje ne navode da kandidati dobijaju bilo kakvu pozajmicu, osim što im poslodavac refundira do 700 dolara na ime troškova za avionsku kartu. “Vijestima” su nezvanično kazali da u Crnoj Gori imaju partnersku agenciju, nisu naveli koja je, osim da je njeno sjedište u Kotoru.

Iz ambasade SAD u Podgorici građanima su sugerisali da se za sva pitanja obrate direktno njima.

O zvaničnim programima pitati ambasadu SAD direktno

Zvanična stranica programa razmjene američke Vlade
Zvanična stranica programa razmjene američke Vlade(Foto: Printscreen)

Kako bi se zaštitili od eventualnih prevara, iz američke ambasade u Podgorici građanima savjetuju da na njihovom sajtu pregledaju zahtjeve za vrstu vize za koju se prijavljuju, te da se, za sva pitanja, obrate direktno ambasadi.

Kazali su i da “snažno podstiču sve koji su zainteresovani da učestvuju u obrazovnim i kulturnim razmjenama” i sugerišu da “pažljivo istraže sve dostupne mogućnosti”, a da se o programima informišu na zvaničnim stranicama programa razmjene američke vlade https://j1visa.state.gov.

Bonus video: