Bodovanje projekata i programa NVO: Objavljen poziv za prijavu kandidata za listu nezavisnih procjenjivača

"Nezavisni procjenjivač može biti osoba koja ima najmanje pet godina iskustva u upravljanju projektima i iskustvo u ocjenjivanju projekata", kaže se u pozivu
114 pregleda 0 komentar(a)
Projekat, Foto: Shutterstock
Projekat, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2018. 15:35h

Ministarstvo javne uprave (MJU) objavilo je javni poziv za prijavu kandidata za listu nezavisnih procjenjivača za ovu godinu.

Kako su precizirali iz tog Vladinog resora, javni poziv se raspisuje u cilju sačinjavanja liste nezavisnih procjenjivača, sa koje će nadležna ministarstva, radi bodovanja projekata i programa nevladinih organizacija prema kriterijumima propisanim javnim konkursima, odabrati i angažovati potreban broj procjenjivača odgovarajuće stručnosti.

"Nezavisni procjenjivač može biti osoba koja ima najmanje pet godina iskustva u upravljanju projektima i iskustvo u ocjenjivanju projekata", kaže se u pozivu.

Nezavisni procjenjivač može biti osoba koja dvije godine prije objavljivanja ovog javnog poziva nije bila u radnom odnosu u nevladinoj organizaciji čije je sjedište u Crnoj Gori, volonter u nevladinoj organizaciji čije je sjedište u Crnoj Gori niti je ovlašćeno za zastupanje ili je član organa upravljanja ili drugog organa nevladine organizacije čije je sjedište u Crnoj Gori.

"Ne može biti ni osoba koja je u ugovornom odnosu sa nevladinom organizacijom čije je sjedište u Crnoj Gori, javni funkcioner, u smislu zakona kojim se uređuje sprječavanje korupcije, niti u radnom odnosu u organu državne uprave koji vrši raspodjelu sredstava", navodi se u pozivu.

Oni su pozvali zainteresovane da se prijave i dostave podatke radi uvrštavanja u listu nezavisnih procjenjivača za bodovanje projekata nevladinih organizacija u oblastima u kojima će se vršiti raspodjela sredstava, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju prioritetnih oblasti od javnog interesa i visine novca za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija.

"Oblasti su: socijalna i zdravstvena zaštita, zaštita lica sa invaliditetom, društvena briga o djeci i mladima, pomoć starijim, zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, vladavina prava i razvoj civilnog društva i volonterizma", navodi se na sajtu Ministarstva.

Projekti mogu biti i u oblasti evroatlantske i evropske integracije Crne Gore, institucionalno i vaninstitucionalno obrazovanje, umjetnost, kultura, poljoprivreda i ruralni razvoj, zaštita potrošača, rodna ravnopravnost i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Oblasti su i zaštita dobrobiti životinja, zaštita zdravlja bilja i odbrana.

Kandidati za nezavisne procjenjivače se mogu, prema svojim kvalifikacijama, opredijeliti za više područja koja precizno označavaju u prijavi i pojašnjavaju kroz biografiju i dostavljena dokumenta uz obrazac prijave.

Obrazac prijave kandidata za listu nezavisnih procjenjivača za ovu godinu je prilog ovog poziva.

Ministarstvo javne uprave će, nakon provjere ispunjenosti traženih uslova u prijavama, utvrditi listu nezavisnih procjenjivača za ovu godinu i objaviti je na internet stranici Ministarstva i portalu elektronske uprave, najkasnije deset dana nakon isteka roka iz ovog javnog poziva.

"Odabir nezavisnih procjenjivača sa liste, vršiće organ državne uprave koji raspodjeljuje sredstva, a prednost će imati kandidati koji imaju više profesionalnog iskustva u procjeni projekata u oblastima za koje se raspisuje konkurs", naveli su iz Ministarstva.

Dodaje se da svaki projekat treba da boduju po dva nezavisna procjenjivača a dodijeljeni bodovi po svakom kriterijumu, moraju biti obrazloženi.

Izabrani nezavisni procjenjivači će, naknadno biti obaviješteni o detaljima postupka, a po potrebi će se za njih organizovati i pripremna radionica u vezi sa načinom bodovanja projekata. Od nezavisnih procjenjivača se može tražiti i učešće na sastancima komisije za raspodjelu, radi davanja odgovora i pojašnjenja na moguća pitanja članova komisije.

Ugovor sa nezavisnim procjenjivačem zaključuje organ državne uprave koji vrši raspodjelu sredstava.

"Izabrani nezavisni pocjenjivač će prije procjenjivanja biti dužan da potpiše izjavu o povjerljivosti, nepristranosti i nepostojanju sukoba interesa u odnosu na projekte/porgrame koje će procjenjivati. Izjava se potpisuje nakon uvida u popis pristiglih prijava s podacima o organizacijama podnosiocima prijava i njihovim partnerskim organizacijama", kazali su iz Ministarstva.

Uz prijavu na Javni poziv prilaže se fotokopija lične karte ili druge isprave na osnovu koje se utvrđuje identitet kandidata, fotokopija diplome o stečenom obrazovanju i biografija kandidata sa podacima o iskustvu u upravljanju projektima iz oblasti za koju/e se prijavljuje, a posebno iskustvu u procjenjivanju projekata u toj/tim oblasti/ima.

Popunjene i potpisane obrasce prijave i prateću dokumentaciju, potrebno je dostaviti poštom, najkasnije do 14. aprila na adresu Ministarstvo javne uprave, Rimski trg 45, Podogorica/Crna Gora Sa napomenom: „Za javni poziv za nezavisne procjenjivače“, ili na e-mail adresu: arhiva@mju.gov.me

Prijava kandidata za listu nezavisnih procjenjivača biće razmatrana samo ako je dostavljena na propisanom obrascu i uz svu potrebnu dokumentaciju.

Prijave dostavljene nakon roka neće biti uzete u razmatranje.

Bonus video: