Ko upravlja kamerama MUP-a?

Dokazni postupak u predmetu protiv Braslava Borozana završen je juče svjedočenjem vještaka, koje pokazuje da policija nema potpunu kontrolu nad sistemom video nadzora
7032 pregleda 0 komentar(a)
Ne rade kamere koje su trebale da snime kako je Borozan napao policajce, Foto: Filip Roganović
Ne rade kamere koje su trebale da snime kako je Borozan napao policajce, Foto: Filip Roganović

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nema potpunu kontrolu nad sistemom (kompjuterskim programom) koji upravlja video nadzorom, protivpožarnim sistemom i alarmima.

To proizlazi iz iskaza vještaka Balše Savića, koji juče dao pred sudijom podgoričkog Osnovnog suda Radem Ćetkovićem. Njegov zadatak bio je da za sud uradi nalaz sa kamera u podgoričkom Centru bezbjednosti, gdje je 2015. godine Braslav Borozan, prema optužnici osnovnog državnog tužilaštva, fizički napao tri službenika policije.

Ročišta u tom postupku odgađaju se dvije godine, jer vještak za to vrijeme nije mogao da uradi nalaz i utvrdi da li su radile kamere u kancelarijama i hodniku Centra bezbjednosti i da li je MUP dostavio tačne informacije o usklađenosti video nadzora sa realnim vremenom.

Savić je kazao da u MUP-ovom sistemu video nadzora nije mogao naći logove kamera iz 2015. godine, koji bi pokazali da li su kamere radile ili ne.

Na pitanje Borozanovog pravnog zastupnika - advokata Dalibora Tomovića, Savić je odgovorio da je serveru pristupio sa šifrom “klijenta”, a ne sa naloga “administratora”, jer je “jedino tako bilo moguće”.

Pojasnio je i da bi “administrator” trebalo da ima šira ovlašćenja na programu, između ostalog bi mogao da mijenja i briše podatke, a da to “klijentu” obično nije omogućeno.

Međutim, pojasnio je da nije pokušavao da ispita koliko su široka ovlašćenja “klijenta” u tom sistemu, jer mu to nije bio zadatak. Tvrdi da su mu, međutim, ovlašćenja “klijenta” bila dovoljna da utvrdi postoje li logovi kamera ili ne.

Tomović je konstatovao da je zadatak bio da pristupi programu sa naloga “administratora”. Savić je na to kazao da su iz MUP-a pokušali da mu omoguće pristup tom nalogu, ali da nije moglo da se uđe sa šifrom koju je dao.

“Pretpostavljam da nijesu obnovili dozvolu za korišćenje softvera, ali nijesam ispitivao razloge toga jer to nije bio moj zadatak. Rečeno mi je da i oni posao obavljaju sa naloga ‘klijenta’”, kazao je Savić.

On je, na pitanje Tomovića, pojasnio da “postoji mogućnost” da “administrator” izbriše logove ili izmijeni podatke vezano za usklađenost video-nadzora sa realnim vremenom, a da “klijent” to ne može vidjeti.

Kazao je i da taj sistem ne sadrži samo video nadzor, već i protivpožarni sistem, alarme i druge podatke.

Savić je rekao da Ministarstvo ne posjeduje prateću dokumentaciju za sistem video nadzora kompanije “Bosh”. On je, na pitanje Tomovića, kazao da bi dokumentacija trebalo da sadrži podatak ukoliko su od 2015. godine izvršene određene izmjene na tom sistemu, ali i bez te dokumentacije komplikovanim sistemom ne bi mogao upravljati neko ko nema prethodnog iskustva sa istim softverom. Rekao je i da nije utvrđivao zašto nema dokumentacije, jer mu to nije bilo određeno zadatkom.

Savić je utvrdio da trenutno “nijedna kamera ne pokriva prostor Stanice za javni red i mir”, kao i da su neispravne kamere za koje je dobio informaciju da su pokrivale prostor u kancelarijama te stanice.

Borozan je upitao vještaka ko upravlja sistemom video nadzora u ključnoj instituciji za bezbjednost u Crnoj Gori, ako ta institucija nema nalog niti dokumentaciju. Savić je kazao da upravlja MUP, samo što to radi sa naloga “klijenta”.

Odbrana je tražila da se vještače snimci sa kamera, jer su službenici Uprave policije najprije tvrdili da nijesu radile kamere u stanici policije, dok se kasnije pojavio sporni snimak. Kada je odbrana ukazala na nedosljednosti snimka i iskaza policajaca, koji su tvrdili da su u to vrijeme pregledani u Kliničkom centru, iz MUP-a je saopšteno da nadzor kasni 21 minut.

Ćetković je odbio Tomovićev predlog da se od Savjeta za građansku kontrolu policije, na osnovu izvještaja vještaka, zatraže informacije o kamerama. On je tu odluku obrazložio time da su dugo čekali nalaz vještaka koji je tražila odbrana i da su isti dokument dobili, pa više nema razloga za odlaganje postupka, koji traje četiri godine.

Završne riječi zakazane su za 24. decembar u 10 časova.

Savjet želi da zna ko ima pristup kamerama

Savjet za građansku kontrolu policije je, na zahtjev Tomovića, tražio od direktora Uprave policije Veselina Veljovića informaciju o funkcionisanju video nadzora u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Oni su pitali da li službenici Uprave, odnosno MUP-a, imaju pristup na nivou “administratora” serveru video nadzora Službe za informacione tehnologije MUP-a, a ukoliko oni nemaju, ko ima pristup “savremenom ‘Bosh’ sistemu video nadzora”.

Pitali su Veljovića da li Uprava ili MUP imaju tehničku dokumentaciju sistema i da li imaju ugovor o održavanju ovog sistema, kojim se produžava licenca za njegovo korištenje.

Pitali su i da li su tačni navodi da trenutno nijedna kamera ne funkcioniše u prostoru Stanice za javni red i mir CB Podgorica.

“Odgovori na ova pitanja, koja u osnovi predstavljaju naslijeđeni problem iz ranijeg perioda, su važni za razmatranje efikasne borbe protiv zlostavljanja i blagovremenog utvrđivanja profesionalnog policijskog postupanja”, navodi se u dopisu Savjeta.

Bonus video: